Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Poľské weby zaplavili konšpiračné teórie

O príčine havárie vznikajú rôzne teórie
O príčine havárie vznikajú rôzne teórie (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/VARŠAVA – Po tragédii v Smolensku sa na poľských portáloch spustila lavína konšpiračných teórií o príčinách a „skutočných“ vinníkoch katastrofy. Miesto ako aj okolnosti, ktoré ju sprevádzali, podsúvajú alternatívne scenáre udalosti.

„Tragédia sa nám zdá byť natoľko nepravdepodobná, že sa ju snažíme stále vysvetliť, niekedy aj celkom absurdným spôsobom“, konštatovala psychologička pre portál wp.pl, ktorý priniesol prehľad najčastejších teórií . „Niečo treba urobiť so smútkom, ktorý pociťujeme, ktorý sám nezmizne, preto budeme hľadať vinníkov. Nakoľko k tragédii došlo na území Ruska, hnev sa obráti predovšetkým proti Rusom, obzvlášť, keď v kontexte Katyne, stále k nim nemáme dôveru“, uviedla v rozhovore pre wp.pl psychologička Aleksandra Sarna.

1. teória: Majú v tom prsty Rusi

Už v sobotu sa na internetových fórach objavili špekulácie, že za katastrofu sú zodpovední Rusi. „Neveríme Rusom. V Kontexte Katyne si stále myslíme, že klamú“, vysvetlila psychologička Aleksandra Sarna. Verejne túto teóriu predstavil aj poslanec strany Právo a spravodlivosť (PiS) Artur Górski. Neskôr sa však za svoje slová ospravedlnil s vysvetlením, že niekoľko hodín po havárii bol ešte v hlbokom šoku. Konšpiračných teórií je však niekoľko.

Zoznam cestujúcich bol známy skôr

Stúpenci teórií tvrdia, že ku katastrofe došlo preto, že Rusi sa chceli jedným šmahom zbaviť všetkých nevýhodných ľudí. Predovšetkým Lecha Kaczyńského, známeho svojou nechuťou ku Kremľu. „Rusi môžu získať na smrti Kaczyńského,” píše diskutujúci pod prezývkou Wolf a aj menuje dôvody, na základe ktorých dospel k svojmu záveru.“V regióne, ktorý Rusi vidia ako svoju prirodzenú sféru vplyvu, bol hlavným poľským politikom, ktorý sa nebál vystúpiť proti záujmom Ruska (a na obranu záujmov Poľska) na fórach EÚ, ak to bolo potrebné, drasticky (napr. blokovaním rozhovorov EÚ-Rusko), - "vošiel do cesty " Rusom v Gruzínsku (upútal pozornosť "Európy" a možno aj sveta na to, čo tam Rusi robili), a určite aj na Ukrajine počas oranžovej revolúcie, (…) – pamätajme, na čo išiel do Katyne: pripomenúť svetu zločin, ktorého sa dopustil ZSSR, a Rusko ho celý čas nechce priznať. Jeho vystúpenie mohlo zničiť „úspech“ tuskovsko-putinovského !milujme sa,“ vysvetlil Wolf.

Lietadlo bolo zámerne poškodené

Prezidentský špeciál pred piatimi mesiacmi opravovali v Rusku. Podľa stúpencov konšpiračných teórií to mohli Rusi využiť a počas opravy poškodiť lietadlo tak, aby spadlo pri pristátí. „Okolnosti poukazujú na vážnu haváriu alebo zámerné zablokovanie riadenia. To je možné zámerne namontovať tak, aby sa spustilo pri otvorení podvozku alebo klapiek pred pristátím, povedal v rozhovore pre Nasz Dzennik Ryszard Drozdowicz zo štetínskej Polytechniky. Katastrofa sa nedala odvrátiť, aj keď pilot náhle zvýšil ťah, nebol už schopný vyrovnať nachýlený ťažký stroj. Táto výpoveď je často citovaná na internetových fórach, ako „nesporný dôkaz“ podielu Rusov na katastrofe.

Výbuch na palube lietadla

Hoci sa to zdá nepravdepodobné, mnohí diskutujúci si myslia, že mohlo dôjsť k útoku na prezidentský Tu-154. Podľa ich názoru mohla byť použitá mikronálož na palube alebo silná rušička. Teóriu živia prvé správy o požiare lietadla. „Jeden z prvých svedkov na mieste havárie tvrdil, že kým sa lietadlo zrútilo, počul neprirodzený, zvláštny zvuk. Potom bol tresk,“ píše Znalec témy. „Ešte v sobotu ukazovali poľského redaktora, ktorý zostal v hoteli, lebo pripravoval pásky, a videl všetko cez okno. Ako si pamätám, hovoril , že ho zaujal zvláštny zvuk motora, pozrel sa cez okno a uvidel lietadlo, ktoré letelo nachýlené na ľavú stranu a ešte pred pádom videl dva výbuchy,“ dodáva Iwona.

Umelo vyvolaná hmla

Zlé počasie na mieste havárie, to je podľa niektorých tiež práca Rusov. „Ak mohli rozháňať mraky pri rôznych oslavách výročí v Moskve, prečo by nemohli vyvolať hmlu okolo Smolenska”, tvrdia stúpenci tejto teórie.

Vymenili čierne skrinky

Rusi sa dostali k čiernym skrinkám, tvrdia niektorí vyznavači alternatívnych verzií udalostí. Ako? Dokonale poznali technológiu Tupoleva, takže si ich mohli pripraviť. Už teraz zo záznamov vyplýva, že piloti vedeli, katastrofa na letisku v Smolensku je neodvratná. Pre iných je dôkazom o sprisahaní skutočnosť, že tragédia sa vyšetruje v Rusku.

Vrúcne gestá Rusov – dymová clona

„Súčasné správanie sa ruských predstaviteľov môže byť veľmi mätúce, zakrývajúce faloš alebo strach, že pravda o príčinách tej strašnej tragécie môže vyjsť na svetlo. Rusom sa nedá veriť“, píše jeden z diskutujúcich.

Chybné zariadenia na letisku

Niektorí konšpirátori naznačujú, že zariadenia na letisku v Smolensku mohli byť chybné. Na internete sa stále opakovane objavuje fotografia urobená niekoľko hodín po havárii, na ktorej vojaci vymieňajú žiarivky v navádzacích reflektoroch.

2. teória: Do katastrofy je zamiešaný Tusk

Do katastrofy je zamiešaný poľský premiér Donald Tusk a v celej záležitosti úzko spolupracuje s Rusmi. Stúpenci tejto teórie sa pozastavujú predovšetkým nad tým, prečo sa uskutočnili v Katyni dve spomienkové slávnosti. Diskutujúci 35stan rozvíja teóriu, podľa ktorej sa „1. Z nejasných príčin sa Tusk vzdáva „jasného“ víťazstva v prezidentských voľbách. Šíria sa reči, že na radu Angely Merkelovej a toto rozhodnutie musí byť spojené s nejakým tajomstvom. 2. Putin pozýva nečakane Tuska sa spomienkové stretnutie obetí totality do Katyne, ktoré sa predsa malo uskutočniť za účasti prezidenta. 3. V deň katastrofy je maršálek Komorowski v meste, kde rovnako býva aj Tusk, 4. V deň katastrofy prezident a premiér Ruska nemajú iné povinnosti a sú „takmer okamžite“ k dispozícii médiám a rýchlo (za víkend) menujú komisiu na vyšetrenie príčin havárie“.

3. teória: Lech Kaczyński trval na pristátí

Diskutéri pripomínajú incident počas návštevy Gruzínska, kedy sa mal prezident Kaczyński údajne nahnevať na pilota, ktorý odmietol pristáť v Tbilisi pre zlé podmienky. To isté sa mohlo udiať nad Smolenskom, tvrdia. „Ako priniesla tlač, neposlušného pilota prepustili z práce. Určite o tom vedela aj posádka lietadla smerujúca do Smolenska,“ tvrdia diskutujúci.

4. teória: Prekliate miesto

Najmystickejšia hypotéza spočíva v tvrdení, že Katyń je prekliate miesto, ktoré prináša Poliakom nešťastie. Ale aj tá má svojich stúpencov. Mnohí označujú katastrofu v Smolensku „druhou Katyňou“.

5. teória: Katastrofu predpovedal Nostradamus

"A v tom veľký kovový vták spadne a v ňom majú byť osoby dôležité pre neporaziteľnú krajinu (...) a na krajinu zasiahnutú chaosom a smútkom udrú nepriatelia z východu," často spomínané údajné proroctvo Nostradama, nakoľko jeho proroctvá sú symbolické a mnohoznačné, ľahko ich pripísať k mnohým tragickým udalostiam, konštatuje portál wp.pl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu