Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Zemetrasenie v Číne: 300 mŕtvych, tisíce zranených!

Zemetrasenie má na svedomí stovky mŕtvych a tisíce zranených
Zemetrasenie má na svedomí stovky mŕtvych a tisíce zranených (Zdroj: SITA)

PEKING - Asi 300 mŕtvych a viac ako 8000 zranených si podľa novej bilancie vyžiadalo dnešné silné zemetrasenie v stredočínskej provincii Čching-chaj. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním na miestnu televíziu. Počet obetí môže ešte stúpať, pretože otrasy zničili mnoho domov a ďalší ľudia sú zasypaní v troskách.

Podľa Amerického geologického ústavu USGS malo zemetrasenie silu 6,9 stupňov Richterovej škály, čínske úrady zhodnotili silu na 7,1 stupňa. Epicentrum zemetrasenia ležalo neďaleko hranice provincie Čching-chaj a Tibetu. Otrasy, ktoré vypukli o 07:49 miestneho času (01:49 SELČ), vychádzali z hĺbky desiatich kilometrov.

Po prvom zemetrasení oblasť zasiahli ešte tri vlny následných otrasov, všetky silnejšie ako päť stupňov Richterovej škály. Podľa agentúry Nová Čína na miesto už dorazili vojaci a záchranári, ktorí vyslobďujú ľudí z trosiek. "Je tam stále veľa zranených, ktorých ošetrujeme v miestnych nemocniciach," citovala čínska agentúra miestne úrady. "Teraz staviame stany, dopravujeme na miesto kyslíkové prístroje a chystáme sa poskytnúť pomoc zraneným," povedal Novej Číne šéf záchranárov.

"Záchranné práce ale komplikujú poničené prístupovej cesty na letisko," dodal. Podľa čínskej televízie CCTV bola väčšina domov v postihnutej oblasti postavená z hliny a dreva, takže je otrasy zmietli. "Všetci sú na uliciach, stojí pred svojimi domami a snažia sa nájsť členmi rodiny," opísala televízna stanica situáciu na mieste. Oblasť, kde k otrasom došlo, patrí medzi seizmicky aktívnemu regiónu Číny. V provincii S'-čchuan, ktorá s Tibetom susedí, došlo v roku 2008 ku katastrofickému zemetraseniu o sile 7,9 stupňa Richterovej škály, ktoré si vyžiadalo 90.000 obetí.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu