Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Na psychiatrii zabil pacienta, musí sa ísť liečiť

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA – Na psychiatrickú kliniku v Prahe priviezli muža (36), ktorý predtým napadol svojich rodičov. V noci sa dostal do konfliktu s ďalším pacientom kliniky, ktorého potom zabil v kúpeľni.

Muž, ktorý začiatkom januára usmrtil spolupacienta na psychiatrii, sa bude musieť podrobiť ochrannej ústavnej liečbe. Rozhodol o tom pražský mestský súd. Predtým ho obvinili z vraždy, prokurátor však jeho stíhanie zastavil pre nepríčetnosť.

Muž sa odvtedy, čo napadol spolupacienta, dobrovoľne lieči, berie prášky a chodí na terapie. S ústavnou liečbou súhlasil. Udalosť sa stala 2. januára. Do liečebne ho priviezli policajti potom, čo na Nový rok napadol svojich rodičov. V noci sa dostal do konfliktu s ďalším pacientom kliniky, ktorého v kúpeľni dokopal. Personál nemocnice si incident všimol na monitore a oboch mužov od seba oddelil. Potom, čo ošetrovatelia odbehli vyhľadať pomoc, sa však muž do kúpeľne vrátil a druhého pacienta usmrtil.

Zo znaleckých posudkov vyplynulo, že muž trpel závažnou duševnou poruchou, bol maniodepresívny. Podľa znalca Jiřího Schwarza si v čase svojho činu vôbec neuvedomoval, aké môže mať jeho správanie sa následky. "Nebol som schopný ovládať sa, musel som ho napadnúť, pretože som v ňom videl zlého človeka," povedal pri policajnom výsluchu obvinený. Podľa svojich slov však nechcel spolupacienta zabiť, len ho zraniť.

Podľa predchádzajúceho vyjadrenia psychiatra Martina Jarolímka personál psychiatrickej kliniky zrejme pochybil. Agresívneho psychotického pacienta údajne umiestnil na čiastočne obsadenú viaclôžkovú izbu so zvýšeným dohľadom. Nedal mu však upokojujúce lieky. Neumiestnil ho ani do špeciálnej jednolôžkovej izolácie, ktorá bola prázdna.

Schwarz však túto otázku považuje za veľmi citlivú. Podľa neho bol muž v čase prijatia na kliniku pokojný. Personál preto nemusel vidieť dôvod na podanie medikamentov. Dodal však, že ak by pacient dostal lieky ihneď, k incidentu by pravdepodobne nedošlo.

Ústredná znalecká komisia, ktorú zvolalo české ministerstvo zdravotníctva, dospela nedávno k záveru, že zamestnanci kliniky dodržali správny postup. "Na vzniknutú situáciu personál reagoval bezprostredne a úmrtiu napadnutého pacienta nebolo možné zabrániť," uviedlo ministerstvo.

Prípad, keď jeden pacient na psychiatrickej klinike usmrtí druhého, považujú odborníci za výnimočný. Prednosta kliniky Jiří Raboch už dávnejšie povedal, že za posledných zhruba 35 rokov sa na jeho klinike podobný prípad nestal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu