Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Obama a Medvedev podpísali dohodu o jadrovom odzbrojení

Barack Obama a Dmitrij Medvedev po podpise dohody START. Zobraziť galériu (3)
Barack Obama a Dmitrij Medvedev po podpise dohody START.

PRAHA - Americký a ruský prezident Barack Obama a Dmitrij Medvedev podpísali vo štvrtok v Prahe kľúčovú dohodu o jadrovom odzbrojení START. V sídle hlavy českého štátu ich privítal prezident Václav Klaus.

Dokument nahradí Zmluvu o obmedzení počtu strategických zbraní z roku 1991, ktorej platnosť vypršala 5. decembra 2009. Nová dohoda obmedzuje počet rozmiestnených bojových hlavíc oboch krajín na 1550, čo je asi o 30 percent menej ako limit stanovený v roku 2002. Výrazne sa zníži aj počet nosičov, teda bombardérov, ponoriek a rakiet, kde sú nové limity stanovené na 700 až 800 kusov.

Všetci traja sa najprv vydali do hradných záhrad, kde sa spoločne vyfotografovali. V slnečnom počasí pritom využili pôsobivú pražskú panorámu. Následne ruský a americký prezident odišli na bilaterálne rokovania do Hudobného salónika.

Na hrad prišiel prvý Obama, Medvedev pár minút po ňom. Poradie príchodu vyplynulo z diplomatických pravidiel: Medvedev je v prezidentskom úrade dlhšie ako Obama, preto na neho americký prezident čakal. Klaus obaja štátnikov privítal na prvom nádvorí Hradu. Šéfom veľmocí vzdala česť hradná stráž, nechýbal červený koberec a ruská a americká vlajka.

Napoludnie Obama a Medvedev v Španielskej sále podpíšu zmluvu, ktorá stanovuje nové limity počtu strategických jadrových zbraní USA a Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu