Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Topolánek odstúpil z kandidátky, už nie je volebným lídrom

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek (Zdroj: SITA)

PRAHA - Predseda ODS Mirek Topolánek nebude kandidovať v českých májových parlamentných voľbách. Predsa len mu „zlomil väz“ škandál po jeho výrokoch o homosexuáloch, cirkvi a o vlastnostiach premiéra Jana Fischera.

Topolánek vo štvrtok poslúchol odporúčania straníckej výkonnej rady, stiahol sa z prvého miesta juhomoravskej volebnej kandidátky a zváži svoje ďalšie pôsobenie na čele strany. ODS do volieb o dva mesiace povedie ako líder a pravdepodobný kandidát na premiéra podpredseda Petr Nečas.

Topolánkovi bezprostredne „zlomil väz“ škandál okolo jeho kontroverzných výrokov o homosexuáloch, cirkvi a osobných vlastnostiach premiéra Jana Fischera, ktoré predniesol v neformálnom rozhovore pri fotení pre gay magazín. Záznam unikol do bulvárnej tlače. Topolánek citované výroky označil za vytrhnuté z kontextu a niekoľkokrát sa za ne ospravedlnil.

Podľa neoficiálnych informácií ho na odchod z kandidátky vyzvalo 37 z 45 prítomných na ďalšom rokovacom maratóne vedenia strany. Drvivá väčšina z nich potom podporila Nečasa v úlohe volebného lídra. Volebnom manažérom strany zostáva ďalší podpredseda Ivan Langer.

„Pre nás sa nič nemení,“ reagoval na situáciu u konkurencie podpredseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podľa komunistov ODS „smelo vykročila“ cez okraj politickej priepasti. Predseda ich poslancov Pavel Kováčik čaká zrútenie sa modelu dvoch silných politických strán ČSSD a ODS. Predseda KDU-ČSL Cyril Svoboda označil Nečasa za skúseného a korektného politika a líder Strany zelených Ondřej Liška poznamenal, že občania rokovacím maratónom vedenia ODS v posledných dňoch prestávajú rozumieť. Svetlú budúcnosť po dnešku občianskym demokratom neprorokujú ani českí politológovia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu