Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Topolánek zostáva, za výroky sa ospravedlnil

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek

PRAHA - Mirek Topolánek zostáva predsedom českej Občianskej demokratickej strany. K tomuto rozhodnutiu dospelo po desať hodín trvajúcom zasadnutí utorkové grémium strany.

To rozhodovalo o ďalšom zotrvaní Topolánka na čele ODS i jej volebnej kandidátky do májových parlamentných volieb v rámci reakcie na jeho nedávne výroky na adresu niektorých členov vlády a menšín. Bývalý český premiér bol s výsledkom zasadnutia grémia spokojný, no uviedol, že jeho slová aj v budúcnosti môžu vzbudiť kontroverzie, keďže sa neplánuje "vyjadrovať okľukou a nekonkrétne". Ako však dodal, chce si dávať na svoje ústa väčší pozor, aby sa "zbytočne nestával predmetom verejnej diskusie". Či bude tento jeho prísľub stačiť na definitívne zotrvanie vo funkcii rozhodne vo štvrtok výkonná rada strany.

Topolánka na odchod zo strany v pondelok vyzval predseda Senátu Přemysl Sobotka, ktorý bol jeho dlhodobým spojencom v rámci strany. Dva dni po tom, ako sa jeho výroky dostali na verejnosť, však potvrdil, že jeho lojalita k Topolánkovi sa týmto skončila a nechce, aby ho viac s jeho menom spájali. Podľa šéfa hornej komory českého parlamentu totiž slová predsedu ODS škodia strane a pomáhajú populizmu ich hlavných konkurentov v májových voľbách ČSSD. Na zváženie svojho ďalšieho pôsobenia v ODS vyzval Topolánka aj ďalší jeho blízky spojenec, vicepremiér v jeho bývalej vláde Alexander Vondra.

Kauzu okolo výrokov predsedu ODS odštartoval jeho neformálny rozhovor pri fotografovaní pre časopis Lui určený pre homosexuálov, keď okrem iného vyhlásil, že minister dopravy "Gustav Slamečka, keď ide naozaj do tuhého, naozaj do tuhého, tak ako minister, že uhne". Nešetril ani premiéra Fischera, ktorý je podľa Topolánka "proste je Žid, nie je to homosexuál" a preto uhne ešte skôr. Ako dodal, "nesúvisí to s tým, že je homosexuál, to súvisí s jeho charakterom". Topolánek taktiež označil obyčajných ľudí za "vepřo-knedlo-zelo", ktorých je "potrebné zavrieť a kopnúť do zadku". Zaútočil aj na cirkev, ktorú obvinil z "vymývania mozgov".

Šéf ODS sa za svoje slová ospravedlnil, no trvá na tom, že jeho neformálny rozhovor bol účelovo zneužitý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu