Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V mliekárni dvaja mŕtvi, otrávil ich plyn zo srvátky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

SVITAVY - Dvaja ľudia zomreli v stredu mliekárni Miltra v Městečku Trnávka v okrese Svitavy po otrave oxidom uhličitým. Nadýchali sa ho pri čistení zásobníka na kŕmnu srvátku.

Tretieho človeka s ťažkou otravou previezli vrtuľníkom do nemocnice, jeho stav je stabilizovaný. Ďalších päť osôb sa priotrávilo ľahko. „Išlo o kombináciu plynov kvasných produktov, kde prevažuje oxid uhličitý a amoniak. Po niekoľkých nadýchnutiach človek upadne do bezvedomia a zastaví sa mu obeh krvi," povedal vedúci lekár krajskej zdravotníckej záchrannej služby Otomar Kušička.

Dvaja zamestnanci boli v záchytnej betónovej nádrži okolo nerezového tanku, ktorý má priemer štyri metre a na výšku meria desať metrov. Otvorili čistiaci otvor a vyhrnula sa na nich srvátka a tiež nebezpečné plyny. Okamžite sa im urobilo zle a upadli do bezvedomia.

„Ďalšie osoby začali záchranné práce a podarilo sa im pracovníkov dostať von. Bohužiaľ dvaja zamestnanci, ktorí ich zachraňovali, sa už von nedostali," povedal riaditeľ inšpektorátu práce Jaroslav Nečas. Zamestnanci, ktorí tank čistili, zrejme nemali nielen ochranné pomôcky, ale hlavne dýchacie prístroje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu