Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Českému podnikateľovi hrozí väzenie a verejné zbičovanie!

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: Jupiterimages)

KUALA LUMPUR - Až desať rokov väzenia a verejné zbičovanie hrozí českému podnikateľovi (78), ktorému vo štvrtok súd v západomalajzijskom meste Klang oznámil obvinenie z pokusu o podvod. O prípade dnes informuje denník Právo, ktorému to potvrdil námestník ministra zahraničia Hynek Kmoníček. Muž vinu popiera.

Muž sa podľa obžaloby pokúsil minulý týždeň podviesť malajzijského obchodníka (31) s ropou. Tomu ponúkol na kúpu nekrytý šek vypísaný na 480 miliónov ringgitov (asi 106 miliónov eur) za 336 miliónov (74,5 milióna eur). Vzápätí Čecha zatkla polícia a skončil vo väzení.

"Český občan žijúci medzi Českou republikou a Nemeckom mal obchodné kontakty s Malajziou, v rámci ktorých mu bolo niečo zaplatené nekrytým šekom a on si podľa našich informácií išiel overiť, či je krytý alebo nekrytý, priamo do Malajzie," cituje Právo Kmoníčka. Podľa neho podnikateľa sprevádzal ešte jeden starší muž, toho však prepustili.

"Obžaloba tvrdí, že sa v nejakej podivnej lokalite mali pokúsiť nekrytý šek predať malajzijskému občanovi za nižšiu sumu," dodal Kmoníček. "Celé je to podivná história."

Vo štvrtok na súde zadržaného oboznámili s obvinením. Sudca stanovil kauciu vo výške 50 tisíc ringgitov (asi 11 tisíc eur), tú by však musel zložiť malajzijský občan. Aj keby muža miestna justícia prepustila, súd zadržal jeho doklady a musel by v krajine zostať až do vyriešenia prípadu, čo môže trvať minimálne niekoľko mesiacov.

Súd bude pokračovať 4. mája. Obvinenému a rodine pomáha české veľvyslanectvo v Malajzii, povedal pre Právo riaditeľ tlačového odboru českého MZV Jiří Beneš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu