Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Brigádnici z Malachova dostali za vraždu 15 a 21 rokov

Patrik Bezdeda
Patrik Bezdeda

BANSKÁ BYSTRICA – Nepodmienečný trest vo výmere 21 rokov najprísnejšieho väzenia za lúpežnú vraždu potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre invalidného dôchodcu Patrika Bezdedu (24), rodeného Kováča z Hronskej Dúbravy. Jeho švagrovi Michalovi (19), ako spolupáchateľovi, súd uložil 15 rokov.

Skutok sa stal v auguste 2008 na stavbe domu obete pri Malachove neďaleko Banskej Bystrice, kde obžalovaní pracovali ako brigádnici. Svoju obeť po vražde obrali o zlatú retiazku, hodinky, mobil a peniaze. Prvý rozsudok v tejto veci Okresný súd vyhlásil v máji 2009.

Vtedy Michala oslobodil a za vinného z vraždy uznal iba Patrika, ktorý sa k útoku na dôchodcu priznal a súd mu uložil trest 21 rokov väzenia. Krajský súd však po odvolaniach prokurátora a obžalovaného Patrika rozsudok zrušil a vec vrátil na doplnenie dokazovania.

Zároveň vyslovil právny názor, že je potrebné spresniť úlohu Michala, ktorý by mal byť spolupáchateľom. Preto súd na novom pojednávaní vypočul najmladšieho z trojice brigádnikov, Michalovho mladšieho brata Martina. Zároveň si vypočul tvrdenie Patrika, že berie späť vyhlásenie o svojej vine z prvého pojednávania.

 Zmenou stanoviska obžalovaného vzhľadom na predchádzajúce poučenie však senát nebol viazaný. V nadväznosti na doplnené dokazovanie a závery krajského súdu prvostupňový senát v decembri minulého roka uznal Patrika i Michala za vinných, že v úmysle získať majetkový prospech ako spolupáchatelia zavraždili dôchodcu Rudolfa G. a obrali ho o retiazku, hodinky, mobil a peňaženku so 192 eurami (5 800 korún).

Podľa rozsudku útok začal Patrik, ktorý kovovou rúrkou udrel dôchodcu zozadu po hlave a keď ten spadol, zasadil mu druhú ranu. Potom telo s Michalom preniesli do domu, kde ho Patrik udrel ešte lopatou. Podľa znalcov všetky tri údery boli smrteľné a dôchodcu by nebola zachránila ani okamžitá lekárska pomoc.

 Michal pod nátlakom staršieho príbuzného udrel umierajúceho dôchodcu drevenou latou, ale jeho úder bol iba symbolický. Okresný súd Patrikovi vymeral 21 rokov a Michalovi 17 rokov najprísnejšieho väzenia. Voči rozsudku prvostupňového súdu sa odvolali obaja švagrovia.

Patrik tvrdil, že je nevinný a on zobral vinu na seba na nátlak rodiny, ale v skutočnosti vraždil Michal. Patrik žiadal kvalifikovať jeho konanie ako lúpež. Michal v odvolaní totiž tvrdil, že je nevinný a žiadal oslobodiť spod obžaloby.

Odvolací senát vyhovel čiastočne iba Michalovi, ktorému zmiernil trest zo 17 na 15 rokov. Jeho podiel viny označil ako menší. Rozhodnutie odvolacieho súdu je právoplatné a sudca nariadil aj výkon trestu. Podľa znalcov obžalovaní sú duševne zdraví a zodpovední za svoje konanie.

U oboch zistili obmedzený duševný vývoj. Patrik je arogantný, agresívny a schopný klamať. Jeho príbuzní sa domáhajú, aby ho súd zbavil spôsobilosti na právne úkony. Odvolacie konanie sledovali príbuzní oboch páchateľov, vrátane Patrikovej manželky.

Vdova po zavraždenom dôchodcovi povedala, že s verdiktom je spokojná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu