Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Teploty v Poľsku klesajú, tisíce ľudí sú bez elektriny

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Viac ako 18 tisíc obyvateľov po celom Poľsku sa ešte muselo zaobísť bez elektriny ešte tento víkend, ktorý je pritom najchladnejší za tohtoročnú zimu. Oznámilo to podľa agentúry AP poľské ministerstvo vnútra.

Výpadky prúdu boli podľa ministerskej hovorkyne Malgorzaty Wozniakovej spôsobili ľadom pokryté konáre a stromy, ktoré popadali na vedenie a na mnohých miestach ho poškodili.

Postihnutým ľuďom boli podľa Wozniakovej ponúknuté dočasné prístrešia vo vyhrievaných verejných budovách.

Najhoršia situácia je podľa hovorkyne krízového štábu v obci Olkusz medzi Krakovom a Katovicami. Už niekoľko dní je tam cez 6 tisíc domácností bez elektriny, nefunguje ani diaľkové vykurovanie a zásobovanie vodou. Prerušené je aj telefónne vedenie, citovala hovorcu agentúra DPA.

Teploty na väčšine územia Poľska dnes klesli na mínus 15 stupňov Celzia. V niektorých miestach bolo zaznamenané až mínus 19 stupňov. V noci na pondelok má ortuť teplomeru vo východnom Poľsku zostúpiť až na mínus 28 stupňov, uviedla DPA.

Po silnom snežení z minulých týždňov neunieslo veľa stromov v Poľsku masy snehu, pri páde potom kmene poškodili stožiare a popretŕhali vedenia. Pred dvoma týždňami bolo v Poľsku, bez elektriny ešte okolo 100 tisíc ľudí. Opravárske čaty pracujú v teréne nonstop, na pomoc boli povolaní aj vojaci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu