Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

V Tatrách pripadol sneh, stále hrozia lavíny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách zamračené a hmlisto, miestami slabé sneženie, vo Vysokých Tatrách polooblačno. Teplota vzduchu sa pohybovala od -12° C do -7° C. Fúkal slabý až mierny vietor rôznych smerov s rýchlosťou do 30 km/h.

Za uplynulých 24 hodín pripadlo do päť centimetrov nového snehu. Hrúbka snehovej pokrývky, obzvlášť v polohách do 1 700 m n.m. je naďalej podpriemerná. Snehová pokrývka vo vysokých polohách je na ojedinelých extrémnych strmých svahoch len mierne spevnená. Pod vrstvou doskového snehu sa nachádzajú nebezpečné vrstvy pohyblivého snehu (hranatozrnný sneh a dutinová inoväť), ktoré ležia na starom zľadovatenom podklade.

Vo vysokohorskom teréne Tatier a Nízkych Tatier trvá v polohách nad 1 800 m n.m. mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Ojedinele sa môžu vyskytnúť doskové lavíny pri mechanickom zaťažení na svahoch so sklonom nad 40°.

Vo Fatrách je len malé lavínové nebezpečenstvo, t. j. prvý stupeň. Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej má lavínové nebezpečenstvo zotrvávajúcu tendenciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu