Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Poľsko zasiahlo zemetrasenie, na domoch praskali steny

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA- Oblasť na juh od mesta Lodž v strednom Poľsku dnes ráno zasiahlo zemetrasenie. Podľa jedného zdroja malo silu 4,4 stupňa Richterovej stupnice, podľa iného 4,7 stupňa. V niekoľkých domoch popraskali steny a stropy.

"Je to región, kde sú bane, otrasy tam boli už predtým, i keď tak silné sú len málokedy," povedal v televízii TVN24 Jacek Trojanowski z geofyzikálneho ústavu Poľskej akadémie vied. Zemetrasenie podľa neho zrejme vyvolali práce v jednej z povrchových uholných baní, čo nevylučuje ani hovorca spoločnosti, ktorej baňa patrí.

Trojanowski sa domnieva, že epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke 5 až 10 kilometrov pod zemou.

Ľudia, ktorí žijú v zasiahnutej oblasti, popisovali, že po piatej hodine ráno sa začali triasť poháre, okná, ale i postele, niekde sa prevrátili stoličky.

Na obecný úrad v Rzonśni, ležiacej juhozápadne od druhého najväčšieho poľského mesta Lodž, už niekoľko ľudí ohlásilo, že v ich domoch popraskali steny. Poškodených bolo podľa doterajších informácií asi desať budov, medzi nimi i škola. Televízia TVN24 uviedla, že osôb, ktoré hlásia škody, stále pribúda.

Niekoľko slabých zemetrasení zasiahlo Poľsko napríklad koncom roku 2004. Otrasy zaznamenali na juhu krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu