Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

CIA mala na Nemca nasadiť vražedné komando

ilustračné foto
ilustračné foto

HAMBURG - Americká CIA chystala v roku 2005 vraždu nemeckého obchodníka (51) sýrskeho pôvodu, podozrivého z napojenia na atentátnikov z 11. septembra 2001. Hamburské štátne zastupiteľstvo začalo preverovať informácie januárového vydania spoločenského magazínu Vanity Fair. Nemecké úrady netušili o pôsobení amerického vražedného komanda.

Terčom mal byť Mamoun Darkazanli, ktorý má nemecké občianstvo a už niekoľko rokov žije v Hamburgu. Rodáka zo Sýrie považujú za spojku teroristickej siete Al-Kájda v Európe. Darkazanliho pomoc teroristom ani jeho členstvo v teroristickej bunke sa však nikdy nepodarilo dokázať.

Na odstránenie Darkazanliho si podľa Vanity Fair CIA najala agentov bývalej americkej bezpečnostnej firmy Blackwater. Jej príslušníkov obvinili zo zabitia najmenej 14 civilistov v Iraku v roku 2007. Členovia komanda údajne niekoľko týždňov sledovali svoj terč v Hamburgu bez toho, aby o tom informovali nemecké úrady alebo hamburskú pobočku CIA. Operáciu ale nakoniec vedenie americkej tajnej služby odvolalo.

Darkazanli v rozhovore pre nemeckú televíziu ARD povedal, že bol šokovaný, keď sa dopočul o tom, že na neho boli nasadení zabijaci. Často mal pocit, že ho sledujú. Nemecká polícia ho vypočúvala pre podozrenie zo spolupráce s teroristami už krátko po 11. septembri. Obchodník sa totiž pohyboval v rovnakých kruhoch ako atentátnici. Na svadobnom videu z roku 1999 sa dokonca objavil v spoločnosti dvoch z troch samovražedných pilotov - Marvana Šihhího a Ziáda Džarráha, ktorí žili a študovali v Hamburgu, spolu s hlavným únoscom Muhammadom Attom. Nemecké úrady mu ale spoluprácu nedokázali a prepustili ho.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu