Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Muž sa odpálil v posilňovni, obeťami sú údajne aj agenti CIA

Daniel Menard oznamuje smrť vojakov a novinárov
Daniel Menard oznamuje smrť vojakov a novinárov (Zdroj: SITA)

KÁBUL – K včerajšiemu samovražednému útoku vo východnom Afganistane sa prihlásil Taliban. Atentátnik odpálil bombu v posilňovni a pri výbuchu zahynulo osem Američanov, medzi nimi údajne aj pracovníci tajnej služby CIA. Podľa agentúr ide o najväčší počet amerických obetí pri jednom útoku od začiatku októbra.

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžahid vyhlásil, že útočníkom bol ich muž Samjulláh prezlečený v uniforme dôstojníka afganskej armády. Zatiaľ nie je jasné, ako sa dostal cez bezpečnostné kontroly.

Atentátnik zaútočil v provincii Chóst na predsunutej vojenskej základni, ktorá slúži aj ako centrum civilistov, ktorí pracujú v krajine na rekonštrukčných projektoch. Muž vošiel do armádnej posilňovne a odpálil nálože, ktoré mal na veste. Zahynulo osem Američanov a jeden Afganec.

Americké médiá považujú incident za doteraz najvážnejší útok na zariadenia CIA v Afganistane. Nie je jasné, koľko obetí bolo z tajnej služby. CIA zatiaľ informácie nepotvrdila. Velenie amerických jednotiek predtým uviedlo, že pri atentáte nebol zranený žiaden vojak USA ani NATO.

Pri druhom stredajšom bombovom útoku na juhu krajiny prišli o život štyria kanadskí vojaci a novinárka kanadského denníka Calgary Herald. Nálož údajne explodovala keď išli v obrnenom aute niekoľko kilometrov od Kandaháru.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu