Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na letisku zadržali muža s potrebami na výrobu bomby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOGADIŠO - Mierové sily Africkej únie minulý mesiac na letisku v somálskom Mogadišu zadržali muža, ktorý sa pokúsil vniesť do lietadla chemické látky v práškovej forme, tekutinu a injekčnú striekačku, čím mohol vyvolať výbuch na palube.

Podľa tlačovej agentúry AP incident z 13. novembra zarážajúco pripomína nedávny nevydarený útok na lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Detroitu, ktorého páchateľ mal so sebou podobnú výbavu. Nemenovaného Somálčana zadržali pred odletom komerčného letu spoločnosti Daallo Airlines z Mogadiša do Dubaja s medzipristátiami v somálskom meste Hargaysa a Džibuti.

"Nevieme, či je napojený na al-Kájdu alebo inú zahraničnú organizáciu, ale jeho skutky boli konaním teroristu. Chytili sme ho pri čine," povedal hovorca somálskej polície Abdulahi Hassan Barise. Podľa nemenovaného diplomata v kenskom Nairobi je incident podobný pokusu o útok na lietadlo smerujúce do Detroitu prostriedkami, ktorými mal páchateľ vyrobiť na palube bombu. Hovorca misie Africkej únie v Mogadišu Barigye Bahoku potvrdil, že chemické látky mohli spôsobiť výbuch s následkom dekompresie, pochybuje však o tom, že by sa mohlo lietadlo zrútiť. Chemické látky, ktoré mal pri sebe Somálčan, momentálne testujú.

Novembrový incident spočiatku nevyvolal veľkú pozornosť, po nevydarenom útoku z 25. decembra však začal zaujímať americké orgány, ktoré preverujú možnú spojitosť medzi oboma prípadmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu