Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Útočník z lietadla je vyučený expert na výbušniny

Mutallaba umiestnili do tejto Nemocnice Zobraziť galériu (5)
Mutallaba umiestnili do tejto Nemocnice

DETROIT 27. decembra (SITA/AFP) - Nigérijčan, ktorý sa pokúsil odpáliť výbušninu na palube lietadla spoločnosti Northwest Airlines, sa priznal, že absolvoval výcvik na výrobu výbušnín u experta al-Kájdy v Jemene.

Umar Farouk Abdul Mutallab sa v piatok miestneho času pokúsil odpáliť výbušné zariadenie priamo v lietadle pristávajúcom v Detroite, v čom mu však zabránili pasažieri. Namiesto výbuchu sa trhavina vznietila a spôsobila mu vážne popáleniny. Prvé výsledky vyšetrovania naznačujú, že jeho útok bol pripravený al-Kájdou v Jemene, kde útočník údajne strávil asi mesiac v bunke al-Kájdy v hlavnom meste Sanaá.

Tam dostal presné inštrukcie, ako útok uskutočniť. Abdul Mutallab vyšetrovateľom povedal, že podľa plánu mal trhavinu odpáliť tesne pred pristátím, aby spôsobil čo najviac obetí aj na zemi. Útočník sa pridal k islamským extrémistom počas štúdií na univerzite v Londýne. Abdul Mutallab je synom bohatého nigérijského obchodníka, ktorý už pred časom upozornil americké úrady na náboženský extrémizmus svojho syna.

Muža obžalovali z použitia nebezpečných výbušnín, ktoré mali vyhodiť lietadlo do vzduchu. "Ak by sa mu pokus vydaril, mnoho nevinných ľudí by zahynulo alebo bolo zranených," uviedol vo vyhlásení minister spravodlivosti Eric Holder. Abdul Mutallab podľa FBI použil výbušninu typu PETN (Pentrit), ktorá je veľmi výkonná.

Zatiaľ nie je známe, ako sa mu podarilo prepašovať výbušninu do lietadiel v Amsterdame a Lagose, odkiaľ pôvodne vycestoval. Holandské úrady potvrdili, že muž mal platné americké víza.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu