Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

K piatkovému útoku na lietadlo sa prihlásila Al-Kájda

Atentátnik Umar Abdul Mutallab
Atentátnik Umar Abdul Mutallab

WASHINGTON - Regionálna vetva medzinárodnej teroristickej siete Al-Káida na Arabskom polostrove sa prihlásila k piatkovému nevydarenému útoku na americké lietadlo. Americký prezident Barack Obama krátko potom nariadil revíziu systému registrácie cestujúcich a pravidiel bezpečnosti leteckej dopravy.

Regionálna sieť Al-Kajdy na svojej internetovej stránke uviedla, že atentát bol odpoveďou na nedávny útok jemenských síl s pomocou amerických tajných služieb proti moslimským bojovníkom v Jemene. Pravosť vyhlásenia zatiaľ nebola potvrdená.

Al-Káida tiež potvrdila predchádzajúce dohady, že nigérijský samovražedný atentátnik Umar Farouk Abdul Mutallab (23) s ňou spolupracoval. Použil vraj technicky vyspelú nálož, ktorú vyrobila jej regionálnej skupina. Nálož podľa vyhlásenia Al-Kajdy nevybuchla kvôli technickej chybe.

Obama už cez víkend nariadil, aby sa prijali všetky potrebné opatrenia na zvýšenie bezpečnosti pri cestovaní lietadlom. Dnes ubezpečil, že americkí činitelia robia všetko, čo je v ich silách, aby zaistili bezpečnosť Američanov. Britský minister vnútra Alan Johnson oznámil, že jeho vláda chce v reakcii na pokus o atentát čo najrýchlejšie inštalovať telesné skenery na všetkých letiskách v Británii.

Použitie skenerov je však problematické, najmä z dôvodu možného voyeurismu. Vlny takýchto zariadení totiž prenikajú cez šaty a na obrazovke ukazujú nahé telo v trojrozmernej podobe. Okrem toho sú skenery drahé.

Atentátnik Umar Farouk Abdul Mutallab v Amsterdame na letisku prešiel kontrolou a pokračoval v lete Airbusu A330 Northwest Airlines do Detroitu. Pred pristátím sa pokúsil v lietadle odpáliť výbušninu. Útočníka zneškodnili spolucestujúci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu