Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Samovrah ukrýval bombu v spodnom prádle, pri odpálení zlyhal

Abdul Mutalláb
Abdul Mutalláb (Zdroj: SITA)

DETROIT - Vláda USA očakáva, že najmenej päť cestujúcich z lietadla spoločnosti Northwest Airlines, ktoré chcel 23-ročný Nigérijčan vyhodiť počas Vianoc v roku 2009 do vzduchu, príde vypovedať pred súd. Muž sa priznal, že v lietadle z Amsterdamu do Detroitu chcel aktivovať bombu ukrytú v jeho spodnej bielizni.

Súdny proces sa koná vo štvrtok a Nigérijčanovi Umarovi Farúkovi Abdulovi Mutallábovi hrozí doživotný trest. Muž sa pokúsil odpáliť bombu pred pristátím na letisku v Detroite. Výbušné zariadenie však zlyhalo, no začalo dymiť a vzniknutý oheň mu spôsobil vážne popáleniny v oblasti slabín.

Abdul Mutalláb bol samovražedný atentátnik pracujúci pre al-Kájdu. V roku 2009 ho obžalovali z použitia nebezpečných výbušnín. "Ak by sa mu pokus vydaril, mnoho nevinných ľudí by zahynulo alebo bolo zranených," uviedol vo vyhlásení minister spravodlivosti Eric Holder. Abdul Mutalláb podľa FBI použil veľmi nebezpečnú výbušninu typu PETN (Pentrit). Ako sa mu podarilo prepašovať výbušninu do lietadiel v Amsterdame a Lagose, odkiaľ pôvodne vycestoval, sa nezistilo. Holandské úrady potvrdili, že muž mal platné americké víza. Atentátnik je synom bohatého nigérijského obchodníka, ktorý upozorňoval americké úrady na náboženský extrémizmus svojho syna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu