Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Veľvyslanca obvinili z pašovania alkoholu

ilustračné foto
ilustračné foto

ZÁHREB - Chorvátsky diplomat si chcel asi privyrobiť. V Líbyi pašoval alkohol. Prokuratúra ho už obvinila. Pašovať mal alkohol pre zamestnancov veľvyslanectva a pracovníkov v dvoch chorvátskych spoločnostiach v tejto severoafrickej krajine, kde si ho legálnou cestou nemohli zadovážiť.

Jovana Vejnoviča (66) obvinili zo "zneužívania moci", keď údajne využil svoje diplomatické privilégiá na objednanie 5 088 litrov alkoholických nápojov od nemenovanej dánskej spoločnosti, informoval národný úrad pre boj s organizovaným zločinom a korupciou.

Malé množstvo alkoholu mal kúpiť na náklady veľvyslanectva, zatiaľ čo zvyšok išiel pre "osoby, ktoré nemali diplomatické postavenie," píše sa v dokumente. Alkohol v hodnote 31 800 eur objednali v období od januára 2006 do decembra 2008. Podľa líbyjského práva je však dovoz alkoholu zakázaný.

Okrem veľvyslanca bol obvinený aj zamestnanec jednej zo spomínaných firiem pre podozrenie z pomoci pri objednávaní a platení za alkohol. Vejnoviča, ktorý sa veľvyslancom v Líbyi stal v roku 2005, už tento rok bol predvolali do Záhrebu na konzultácie. Ako informovalo ministerstvo zahraničných vecí, procedúra jeho odvolania už prebieha.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu