Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Branson ukázal loď pre vesmírnych turistov

Richard Branson Zobraziť galériu (4)
Richard Branson

LOS ANGELES – Už o necelé dva roky by mali do vesmíru lietať turisti, ktorí si za to zaplatia. Britský miliardár Richard Branson v Kalifornii predstavil loď SpaceShipTwo. Záujem o dvojhodinový let prejavilo už 300 ľudí. Zaplatia zaň 13,5 tisíc eur.

V najbližších 18 mesiacoch sa bude loď testovať. Prvýkrát by mala s turistom štartovať z Nového Mexika, postupne potom aj z iných miest. Jej konštrukcia je založená na technológii použitej pri lodi SpaceShipOne, ktorej sa ako prvému stroju mimovládnej organizácie podarilo v roku 2004 prekročiť hranicu vesmíru, teda 100 kilometrov nad zemským povrchom.

Jej nasledovník je dvakrát tak veľký. Je dlhý 18 metrov a bude v ňom miesto pre dvoch pilotov a šesť pasažierov. Tí zažijú šesťminútový stav beztiaže. Nové Mexiko investovalo skoro 200 miliónov dolárov do základne v Uphame, z ktorej by mala loď štartovať. Jej súčasťou bude trojkilometrová dráha, terminál a hangár.

"Rád robím veci, na ktoré môžem byť hrdý a ktoré prinášajú revolúciu do priemyslu. Po našom vstupe už vo vesmírnom odbore nebude len NASA," povedal Branson na leteckej základni Mojave. Nápad posielať ľudí do vesmíru vraj mal, keď sa pozeral na prvé pristátie ľudí na Mesiaci. Miesta v jeho lodi už predáva cestovná kancelária v Portlande. Niekoľko klientov už zaplatilo za rezerváciu.

Ekonomická kríza podľa Bransona na jeho spoločnosť nemá žiadny vplyv. Ani jeden z 300 ľudí, ktorí si let zarezervovali, zatiaľ objednávku nezrušili. Prvým z cestujúcich bude Branson s rodinou a spolu s nimi sa do vesmíru vydá konštruktér lode Američan Burt Rutan.



 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu