Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Obama posiela do Afganistanu 30 tisíc vojakov

Barack Obama
Barack Obama

WEST POINT - Americký prezident Barack Obama po niekoľkých týždňoch rozhodovania predstavil novú stratégiu USA v Afganistane. Zvýšia počet vojakov o 30 tisíc, o ďalšie posily požiadajú spojencov. V júli 2011 by sa potom z krajiny mali Američania začať sťahovať.

Nová americká stratégia v Afganistane bude mať podľa Obamu tri časti. Prvá je navýšenie jednotiek, ktoré by mali zvýšiť bojové úsilie proti Talibanu a bezpečnosť v krajine, ale aj vycvičiť afganské sily. To umožní postupné sťahovanie amerických síl z krajiny.

Druhou časťou je lepšia podpora civilnej správy krajiny, najmä odstránenie veľkej korupcie, ktorá podkopáva dôveru bežných Afgancov v štátne orgány. Tretia je potom snaha o ekonomický rozvoj krajiny s dôrazom na poľnohospodárstvo a budovanie infraštruktúry.

Obama vo svojom prejave zdôraznil, že by bolo chybou porovnávať súčasný konflikt v Afganistane s vojnou vo Vietname, ktorú Spojené štáty prehrali. Niektorí komentátori totiž jeho včerajší krok porovnávajú s rozhodnutím vtedajšieho prezidenta Lyndona B. Johnsona, ktorý v roku 1965 rozhodol, že 20 tisíc amerických poradcov vo Vietname doplní bojové jednotky. Vojna potom eskalovala. Na konci roka 1968 už v krajine bolo 500 tisíc vojakov.

"Na rozdiel od Vietnamu sa k nám (v Afganistane) pridala široká koalícia 43 národov, ktoré uznávajú legitimitu našich činov. Na rozdiel od Vietnamu nečelíme ľudovému povstaniu s rozsiahlou podporou. A, čo je najdôležitejšie, na rozdiel od Vietnamu boli Američania (11. septembra 2001) kruto napadnutí z Afganistanu a zostávajú cieľom pre rovnakých extrémistov, ktorí pripravujú ďalšie sprisahania pozdĺž jeho hraníc, "uviedol Obama. Zároveň vyzval Američanov, ktorí sa k afganskej vojne stavajú čoraz viac odmietavo, k jednote.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen v reakcii na prejav amerického prezidenta povedal, že očakáva od spojencov, že vyšlú do Afganistanu najmenej 5 tisíc vojakov a možno aj o niekoľko tisíc viac. Zástupcovia členských krajín NATO budú vo štvrtok a piatok konať v Bruseli. Na konci stretnutia by mali oznámiť, ako sa budú podieľať na novej americkej stratégii.

Prvé reakcie na Obamov prejav boli zmiešané. Zatiaľ čo republikáni verdikt o vyslanie ďalších posíl do Afganistanu väčšinou podporujú, niektorí demokrati ho kritizujú. Vojna je podľa nich zbytočná, Spojené štáty navyše musia spolupracovať so skorumpovanou afganskou vládou.

USA s podporou Británie a potom ďalších spojencov pred ôsmimi rokmi začali ťaženie v Afganistane s cieľom zvrhnúť režim extrémistického islamského hnutia Taliban. To aktívne podporovalo terorizmus.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu