Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Obamova babka ide na púť do Mekky

Sarah Obama
Sarah Obama (Zdroj: SITA)

MEKKA - V Saudskej Arábii sa včera začala tradičná moslimská púť do Mekky zvaná hadždž. Niektorých pútnikov ale zdržal prudký dážď, kvôli ktorému zostala uzavretá hlavná cesta z prístavu do Mekky. Účasť bude tento rok asi nižšia aj kvôli možnému šíreniu novej chrípky. Púť si ale nenechá ujsť kenská babička amerického prezidenta Baracka Obamu Sarah.

Podľa prvých údajov dorazilo 1,6 milióna cudzincov, ku ktorým treba pripočítať takmer milión miestnych pútnikov. Púť sa začala ranným obchádzaní m svätyne Kaaba, ktorá je vo Veľkej mešite v Mekke. Ukrýva čierny kameň, ktorý darovaný údajne archanjel Gabriel prorokovi Ibrahimovi. Moslimovia musia kocku potiahnutú čiernou látkou s vyšitým veršami z koránu obísť sedemkrát. Púť má aspoň raz za život vykonať každý moslim, ktorému to zdravie a finančná situácia dovolí. Veľa ľudí malo dáždniky, ktorými tento rok Saudská Arábia vybavila všetkých na ochranu pred slnkom. Ďalší ľudia sa rozhodli chrániť pred vírusmi chrípky a zvolili rúška.

Na bezpečnosť dozerá 100 tisíc policajtov a vojakov a Saudská Arábia vyčlenila aj 300 autobusov na prípadnú evakuáciu ľudí zo zatopených stanov. Najväčšie starosti usporiadateľoom tento rok robí práve chrípka. Krajina uisťuje, že je pripravená situáciu zvládnuť a zabrániť šíreniu vírusu. Povolali 20 tisíc zdravotníkov, v mestečku Mina je k dispozícii nová nemocnica, cesty lemujú sanitky. Po príchode do Saudskej Arábie zomreli na vírus novej chrípky štyria cudzinci, a štyria ďalší sú v kritickom stave.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu