Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Obama omilostil moriaka, dožije v Disneylande

Barack Obama a moriak Odvaha
Barack Obama a moriak Odvaha

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes v sprievode svojich dvoch dcér Natasha a Malii tradične pred Dňom vďakyvzdania "omilostil" moriaka, ktorý tak na rozdiel od svojich menej šťastných kolegov vo štvrtok neskončí na tanieri. Namiesto toho skončí v Disneylande na Floride, kde bude môcť v pohodlí dožiť.

Omilostený moriak sa volá Odvaha (Courage) a do Washingtonu ho priviezli z mesta Goldsboro v Severnej Karolíne. Podobne ako v predchádzajúcich viac ako 50 rokoch ho Bielemu domu dodala Národná federácia chovateľov moriakov. "S radosťou dnes oznamujem, že vďaka naliehaniu Malii a Sasha - pretože ja som toho ciciaka chcel zjesť - bude Odvaha ušetrený svojho hrozného, ale aj chutného osudu," povedal Obama.

Dodal, že dnes popoludní so svojou rodinou vezme dvoch "menej šťastných bratov" omilostneného moriaka do charitatívnej organizácie Martin stôl, ktorej zamestnanci sa ho pripravia pre bezdomovcov. Ďalšie moriak pôjde s Odvahou do Disneylandu, kde ho zaskočí, ak by operenec nezvládal svoju úlohu hlavného ceremoniára pri tamojšej štvrtkovej slávnostnej prehliadke. "Myslím, že je fér povedať, že sme zachránili, alebo vytvorili štyri morky," poznamenal s Obama v narážke na svoj program na podporu ekonomiky, ktorý podľa Bieleho domu zachránil niekoľko pracovných miest.

V rovnako odľahčenom tóne dodal, že sú dni, ktoré mu pripomínajú, prečo sa uchádzal o úrad prezidenta. "A potom sú dni a okamihy ako tento, kedy omilosťujem moriakov a posielam ich do Disneylandu," poznamenal.

Vážnejším tónom dodal, že si v Deň vďakyvzdania spomenie na amerických vojakov, ktorí slúžia doma aj v zámorí a bude sa za nich modliť. Pripomenul tiež, že kvôli hospodárskej recesii mnohí Američania nie sú v dobrej situácii a aj na nich treba myslieť. Američania ale podľa neho ťažkú dobu prekonajú.

Pôvod tradície omilosťovania moriakov nie je jasný. Podľa niektorých ju možno vystopovať až k prezidentovi Abrahamovi Lincolnovi, za ktorého sa začal pravidelne oslavovať Deň vďakyvzdania a ktorý vraj operenca ušetril na naliehanie svojho syna. Mnohí v Spojených štátoch naopak veria, že zvyk začal počas úradovania prezidenta Harryho Trumana, neexistuje o tom však jediný dôkaz.

Súčasná podoba tradície, kedy prezident moriaka omilostí oficiálne, sa začala za Georgea Busha staršieho. Vtáky, ktorí dostali prezidentskú milosť, niekoľko rokov končili v rekreačnom Frying Pan Parku v štáte Virginia. Od roku 2005 ale majú nový domov v Disneylande vo floridskom Anaheime.

Vďakyvzdanie je jedným z najväčších amerických sviatkov a pripadá tradične na štvrtý novembrový štvrtok. Americké rodiny sa stretávajú pri tradičnom jedle, ktorým je plnený moriak. Prvýkrát sviatok slávili európski osadníci v Amerike roku 1621 ako poďakovanie za úrodu a prežitie prvej zimy. V 20. storočí sa tento deň stal v USA postupne začiatkom vianočných nákupov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu