Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nepozvaný pár sa v Bielom dome stretol aj s Obamom!

Michaele Salahi si podáva ruku s prezidentom. Zobraziť galériu (3)
Michaele Salahi si podáva ruku s prezidentom.

WASHINGTON - Manželia Salahiovci, ktorí vzbudili v USA senzáciu prienikom bez pozvánky na štátnu večeru v Bielom dome, sa na recepcii osobne stretli aj s prezidentom Obamom.

Dokazujú to podľa agentúry AP fotografie, ktorú v sobotu zverejnila prezidentská kancelária. Zachytáva Michaele Salahiovú, ako si potriasa rukou s Obamom a hovorí s ním. Jej muž Tareq stojí vedľa nich. Americká tajná služba pritom doteraz tvrdila, že prezident týmto bezpečnostným zlyhaním nebol ohrozený.

Manželský pár z Virginie teraz ponúkol nemenovanej televízii rozhovor, za ktorý žiada niekoľko stoviek tisícov dolárov. Predstaviteľ stanica AP pod podmienkou anonymity povedal, že sa na nich obrátil právny zástupca manželov s ponukou interview. Na oplátku vraj chcú šesťcifernú sumu.

Manželia mali pôvodne vystúpiť v pondelok v známej talkshow CNN Larry King Live. Svoju účasť však podľa CNN medzitým odvolali.

Celý škandál prepukol po tom, čo po utorkovej štátnej večeri Salahiovci zverejnil svoje snímky z recepcie na Facebooku. Tie sa zachytávali okrem iného v spoločnosti viceprezidenta Joe Biden alebo Obamovho blízkeho spolupracovníka Rahma Emanuela. Pár síce tvrdil, že bol do Bieleho domu pozvaný, podľa tajné služby ale ich meno na zozname hostí nestálo.

Riaditeľ tajnej služby Mark Sullivan priznal, že jeho ľudia najskôr vôbec nepreverovali, či na listine boli. "Hoci títo jedinci prešli magnetickým rámom a ďalšími stupňami kontroly, nemali sa vôbec na túto akciu dostať. Je to naša chyba," kajal sa.

Hovorca tajnej služby, ktorá má za úlohu chrániť amerického prezidenta a jeho rodinu, už skôr nevylúčil, že sa proti manželom začalo vyšetrovanie. Obama svoju prvú štátnu večeru usporiadal na počesť indického premiéra Manmóhana Singha. Aj ten sa nevedomky stretol s oboma nepozvanými hosťami. Na fotografii uverejnenej Bielym domom stojí vedľa amerického prezidenta, ktorý sa zdraví s Michaele Salahiovou. Tá sa podľa AP v súčasnosti usiluje o účasť v jednej televíznej reality show.

"Tento incident oslabil bezpečnosť prezidenta a podkopal našu dôveru v ochranu, ktorú od tajnej služby očakávame," kritizoval ochranu prezidenta demokratický poslanec Edolphus Towns, ktorý stojí v čele vplyvného výboru pre dozor nad činnosťou Snemovne reprezentantov. Hodlá vraj preto iniciovať preskúmanie postupov tajnej služby. Hovorca Bieleho domu však podľa BBC službu ubezpečil, že má napriek afére sa Salahiovcami prezidentovu plnú dôveru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu