Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Polmilióna správ z 11. septembra je na internete

Miesto World Trade Center
Miesto World Trade Center

NEW YORK – Na internete zverejnili textové správy amerických štátnych zamestnancov, policajtov aj očitých svedkov udalostí z 11. septembra. Posielali ich pomocou pagerov počas teroristického útoku na Spojené štáty v roku 2001. Stránka Wikileaks sa špecializuje na publikovanie citlivých materiálov.

Neuviedla, kde záznamy získala. Web správy uverejňuje v rovnakom poradí, ako boli odoslané 11. septembra. Spolu ide o viac ako pol milióna správ. "Záznamy pokrývajú obdobie 24 hodín okolo útokov na New York a Washington 11. septembra 2001," uviedla stránka Wikileaks.

Pri útokoch vtedy zomrelo asi 3000 ľudí. Pagery zvyčajne nosia ľudia, ktorí pracujú v pohotovostnom režime. Ide napríklad o zamestnancov amerického ministerstva obrany, newyorskej polície alebo FBI. Záznamy ale pochádzajú aj z počítačov, ktoré odosielali správy o technických chybách v investičných bankách sídliacich vo Svetovom obchodnom centre, do ktorého budov narazili teroristi unesenými lietadlami.

Podľa agentúry AFP archív obsahuje množstvo banálnych správ. V niektorých sa napríklad niekto svojho partnera pýta, či vypol žehličku. Sú tam aj správy od zúfalých ľudí, ktorí po útokoch píšu blízkym, aby im okamžite zavolali. Len niekoľko minút po náraze prvého lietadla do Svetového obchodného centra potom napríklad odišla nasledujúce textová správa:

"Do dvojičiek narazilo lietadlo. Je to vážne zlé ... BR." Anglický denník The Guardian na svojich webových stránkach uviedol, že zo správ je zrejmé, ako sa počas 11. septembra šírila panika, ale aj fámy. Stránka Wikileaks už v minulosti zverejnila niekoľko autentických dokumentov.

Napríklad e-maily kandidátky na viceprezidentku USA Sarah Palinovej, americký protokol pre zaobchádzanie s väzňami na základni Guantánamo, ale je vraj aj za nedávnym zverejnením e-mailov zástancov teórie globálneho otepľovania, ktoré ukazujú ich vedecké pochybenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu