Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rozdajú trosky Svetového obchodného centra

Horiace dvojičky
Horiace dvojičky

NEW YORK - Trosky budov Svetového obchodného centra by mali tvoriť základ pamätníkov po celých Spojených štátoch. Spoločnosť Port Authority of New York and New Jersey, ktorá po tragických udalostiach z 11. septembra 2001 skladovala zvyšky budov, sa ich teraz rozhodla ponúknuť starostom, organizáciám a obecným samosprávam. Informoval o tom denník The New York Times.

"Najlepší spôsob, ako uctiť pamiatku tých, ktorí zahynuli pri útokoch 11. septembra, je nájsť miesto pre stovky týchto artefaktov, " uviedol výkonný riaditeľ správy Christopher Ward.

Minulý rok vybavila správa 25 žiadostí a ďalších približne 12 čaká na vybavenie. Trosky Svetového obchodného centra sú uskladnené v jednom z hangárov na Kennedyho medzinárodnom letisku, v špeciálnych stanoch, ktoré udržujú stálu teplotu a vlhkosť. Ich veľkosti sa rôznia od niekoľkotonových kusov až po tyče veľkosti dopravného značenia. V jednom zo stanov leží pokrčený automobil newyorskej polície, ako by ho tam práve niekto pohodil.

Medzi záujemcami o trosky Svetového obchodného centra sú radnice a požiarne zbrojnice z rôznych kútov USA. Asi 200 kusov je rezervovaných pre národný pamätník 11. septembra, jeden menší kus ocele by mal putovať do múzea atómovej energie v Las Vegas, ktoré má na neho pripravenú špeciálnu schránku. Niekoľko žiadostí prišlo aj z hasičských zbrojníc vo Francúzsku.

Jednotlivé kusy trosiek nemôžu byť odovzdané jednotlivcom. Môžu ich získať len organizácie a mestá, ktoré musia vo svojej žiadosti presne špecifikovať ako bude daný artefakt použitý. Žiadosti musí schváliť sudca federálneho súdu Alvin Hellerstein, pretože môžu byť stále považované za dôkazy v procesoch spojených s útokmi z 11. septembra. Skúmanie trosiek bolo oficiálne ukončené v roku 2005.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu