Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Cirkev sa nebráni tvrdeniam o živote na iných planétach

ilustračné foto
ilustračné foto

VATIKÁN - Celý nasledujúci týždeň bude prebiehať prvá konferencia o astrobiológii, zvolaná Pápežskou akadémiou vied v budove Casina di Pio IV.

Zúčastnia sa na nej tak prominentní vedci, ako aj cirkevní lídri z celého sveta a predsedať im bude cirkevný líder akadémie monsignor Marcelo Sanchéz Soronda. Ich cieľom bude predovšetkým dospieť k dohode medzi cirkvou a vedou v otázke možnosti nájdenia foriem života mimo našej planéty. Cirkev totiž postupne začína akceptovať možnosť, že život môže v rôznych formách existovať aj za hranicami našej Zeme.

Vedci, medzi ktorými je aj viacero ateistov, ponúknu počas piatich dní mnoho prezentácií a teórií o pôvode života. Vysvetlí sa, ako extrémofily žijúce v nepriaznivých podmienkach - v útrobách vulkánov či oblastiach neustále pokrytých ľadom - môžu byť kľúčové pri nájdení formy života na iných planétach. Taktiež sa objasnia metódy, ktorými sa život na iných planétach nášho slnečného systému hľadá, a ako sa vedci usilujú nájsť jeho prítomnosť na vzdialenejších svetoch iných hviezd.

Túto iniciatívu oznámil v lete riaditeľ Vatikánskeho observatória José Gabriel Funes, ktorý navyše ubezpečil, že neexistuje konflikt medzi vierou v Boha a súčasne vierou v existenciu možných mimozemských civilizácií, vrátane vyvinutejších, ako je tá ľudská. "Podľa môjho názoru takáto možnosť existuje," uviedol Funes, ktorý je zároveň aj vedeckým poradcom pápeža Benedikta XVI.

"Nemôžeme predsa vylúčiť možnosť, že život sa rozvinul aj niekde inde," ubezpečuje Funes vo svojom interview v časopise L´Osservatore Romano. "Veľký počet galaxií so svojimi vlastnými planétami to predsa umožňuje," dodáva. Na otázku, či verí, že by mimozemské bytosti mohli byť podobné ľuďom alebo dokonca oveľa vyvinutejšie, odpovedal, že "v takom veľkom vesmíre sa nedá vylúčiť žiadna z možností". Informáciu zverejnil internetový portál abc.es.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu