Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Za uneseného kňaza chcú výkupné, vláda odmieta platiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

MANILA - Filipíny v nedeľu odmietli zaplatiť výkupné vo výške dva milióny dolárov, ktoré požadovali únoscovia staršieho írskeho kňaza. Ako uviedol prezidentkin hovorca Cerge Remonde, zaplatenie by bolo v rozpore so štátnou politikou. Ubezpečil však, že Filipíny naďalej budú robiť všetko preto, aby dosiahli misionárovo bezpečné prepustenie.

Pred troma týždňami uniesli neznámi ozbrojenci na nepokojnom juhu Filipín írskeho kňaza. Michaela Sinnotta(78) odviedli priamo z misijného domu v meste Pagadian. Ozbrojenci spolu so svojou korisťou ušli na minivane a potom sa nalodili na čln, vozidlo polícia objavili opustené a zhorené pri pobreží.

Únoscovia neskôr zverejnili video, na ktorom kňaz drží výtlačok novín z 22. októbra ako dôkaz, že je stále na žive. Ku incidentu sa zatiaľ neprihlásila žiadna militantná skupina. Podľa polície v tejto oblasti operuje radikálne islamistické hnutie Abú Sajáf, s ktorou je filipínska armáda v ozbrojenom konflikte.

Členovia hnutia, ktoré vzniklo začiatkom deväťdesiatych rokov, bojujú za islamský boží štát podľa iránskeho vzoru a sú známi svojimi únosmi kresťanských humanitárnych pracovníkov a misionárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu