Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Piráti chcú za unesených 7 miliónov dolárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NAIROBI - Somálski piráti zadržiavajúci britský manželský pár, ktorý uniesli z ich súkromnej jachty, požadujú za ich prepustenie 7 miliónov dolárov (4,7 milióna eur). V piatok o tom informovalo britské ministerstvo zahraničných vecí.

"Vieme o tom, môžeme to potvrdiť," uviedol hovorca britskej diplomacie. Informáciu ako prvá priniesla televízna stanica BBC, ktorej reportér s pirátmi prostredníctvom telefónu komunikoval. "Ak nás nezrania, nezraníme ani my ich," uviedli militanti pre televíziu.

"Potrebujeme len tých 7 miliónov," dodali piráti. Manželia cestovali zo Seychellských ostrovov do Tanzánie a ich jachtu našli neskôr opustenú v oblasti medzinárodných vôd. Somálsko nedisponuje efektívnou vládou od roku 1991 a v krajine panuje bezvládie a chaos. Situácia je preto živnou pôdou pre aktivity pirátov.

Svetové námorné mocnosti poslali v posledných rokoch do somálskych pobrežných vôd desiatky bojových lodí s cieľom zabrániť ich útokom, ktoré ohrozujú najfrekventovanejšie vodné obchodné trasy na svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu