Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Tri štvrtiny Maďarov neovládajú cudzí jazyk

ilustračné foto
ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Z výsledkov prieskumu Štatistického úradu Európskeho spoločenstva Eurostat vyplynulo, že tri štvrtiny Maďarov neovládajú žiadny cudzí jazyk. V porovnaní s európskym priemerom však v ostatných európskych krajinách nehovorí iným jazykom ako materinským iba niečo vyše jedna tretina obyvateľov.

Podľa prieskumu z roku 2007 sa Maďarsko nachádzalo až na spodku zo všetkých 27-členských krajín, predbehlo ich iba Portugalsko, kde pred dvoma rokmi vyše 51 percent obyvateľstva medzi 25 a 64 rokom nehovorilo inou rečou ako portugalčinou. Výsledky prieskumu zverejnil v stredu denník Népszabadság.

Nízku znalosť Maďarov v oblasti cudzích jazykov si šéf Profesionálnej asociácie jazykových škôl Tamás Legradi vysvetľuje lingvistickou izoláciou krajiny. "Pre Poliakov je jednoduchšie naučiť sa po rusky, Holanďan nemá problém s angličtinou, Slovák sa ľahko dorozumie v Česku a Portugalec v Taliansku alebo Španielsku, inak je to s Maďarom, keď sa učí cudziu reč," uviedol pre Népszabadság Legradi.

Nízku úroveň vo výučbe cudzích jazykov v Maďarsku odborníci prisudzujú malému počtu vyučovacích hodín a veľkým študijným skupinám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu