Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Úrady zamietli žiadosť o prepustenie Polańského

Roman Polanski
Roman Polanski

BERN - Švajčiarske ministerstvo spravodlivosti v utorok zamietlo žiadosť na kauciu prepustiť zadržiavaného režiséra Romana Polańského, ktorého zatkli v sobotu 26. septembra na filmovom festivale v Zürichu.

Režisér čaká v tamojšej väzbe na možné odovzdanie do rúk americkým úradom za zločin spred 30 rokov, kedy mal pohlavný styk s 13-ročným dievčaťom. Ministerstvo tak rozhodlo na základe vysokej pravdepodobnosti, že pokiaľ by ho prepustili, režisér opäť utečie, ako sa tomu stalo aj v minulosti, vysvetlil rozhodnutie úradov hovorca ministerstva spravodlivosti Folco Galli.

Okrem žiadosti prepustiť ho na kauciu sa právny tím 76-ročného poľsko-francúzskeho režiséra minulý týždeň odvolal na švajčiarskom súde proti medzinárodnému zatykaču vydanému americkými úradmi. Touto sťažnosťou by sa mal súd zaoberať v piatok.

Polański sa v roku 1977 priznal, že mal pohlavný styk s 13-ročným dieťaťom a uzavrel dohodu o vine a treste. V roku 1978 však ušiel do Francúzska, kde bol mimo dosahu americkej jurisdikcie. V USA mu naďalej hrozí 50 rokov väzenia a bezpečne sa nemôže cítiť ani v ďalších krajinách, ktoré majú so Spojenými štátmi uzavretú dohodu o vydávaní stíhaných osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu