Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Polanski je v obyčajnej cele a má vreckové päť frankov

Roman Polanski
Roman Polanski

ZŰRICH – Oscarový režisér Roman Polanski skončil v obyčajnej cele. Denne dostáva vreckové päť frankov.

Režiséra (76) zadržali v sobotu vo švajčiarskom Zürichu na základe amerického zatykača z roku 1978. Čelí obvineniu, že pred viac ako 30 rokmi v USA znásilnil maloletú.

"Dal nám na vedomie, že mu nič nechýba a že je s ním veľmi dobre zaobchádzať. To však neznamená, že by mal zo svojho osudu radosť," povedal poľský konzul v Berne.

Podľa neho má režisér v cele stôl, posteľ, skriňu, umývadlo, toaletu a televízor. Zamestnanci väznice mu doručili spodnú bielizeň a dávajú mu pravidelne vreckové.

Americké úrady žiadajú vydanie Polanského kvôli 30 rokov starej kauze. Sex s neplnoletou je v USA vždy považovaný za znásilnenie a patrí medzi nepremlčateľné zločiny.

Podľa agentúry DPA si režisér už najal známeho amerického právnika Reida Wingartena, ktorý poskytuje svoje služby hviezdam a prominentom. Mal by dosiahnuť, aby Švajčiarsko Polanského do USA nevydalo.

Oficiálne ešte stále nie je známe, v ktorej väznici je Polanski. Na jeho žiadosť meno nezverejnili. Polanski do cely dostáva na raňajky kávu, chlieb, maslo a zaváraninu, na obed chodí do väzenskej jedálne. Na večeru majú väzni chlieb a syr. Denne má nárok na hodinovú prechádzku po väzenskom dvore. Telefonovať môže len sporadicky.

Do prípadu sa zapojila aj francúzska vláda, ktorá si vyslúžila obvinenie z politického ovplyvňovania. Jasný postoj k prípadu svojho kolegu nemajú ani filmári. Svetoznámy poľský režisér Krzysztof Zanussi nazval dievča, ktoré mal Polanski v roku 1977 zneužiť, "maloletou prostitútkou". Podľa neho v tomto svete mnohí urobia pre slávu a kariéru všetko. Iný poľský režisér Krysztof Krauze si zase myslí, že z obete by sa nemala robiť páchateľka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu