Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Režiséra Romana Polanského zatkli

Roman Polanski
Roman Polanski

ZÜRICH - Filmového režiséra Romana Polanského v sobotu zadržala polícia na základe 31 rokov starého amerického zatykača.

Informovali o tom zástupcovia filmového festivalu vo švajčiarskom Zürichu. Sedemdesiatšesťročný režisér tam pricestoval, aby si prevzal cenu za celoživotné dielo. Švajčiarska polícia však informáciu o Polanského zadržaní zatiaľ nepotvrdila.

Svetoznámy režisér poľského pôvodu mal mať v roku 1977 pohlavný styk s v tom čase ešte neplnoletou 13-ročnú Francúzkou. Polanski sa neskôr ku skutku priznal a s americkým súdom následne uzavrel dohodu o vine a treste. Sudca ho ešte pred rozhodnutím o dĺžke trestu poslal na 90-dňové pozorovanie na psychiatriu, odkiaľ však po 45 dňoch utiekol. Ako právoplatný občan sa následne usadil vo Francúzsku, kde bol mimo dosahu americkej jurisdikcie.

V USA mu naďalej hrozí 50 rokov väzenia a bezpečne sa nemôže cítiť ani v ďalších krajinách, ktoré majú so Spojenými štátmi uzavretú dohodu o vydávaní stíhaných osôb. V roku 2002 si Polanski z tohto dôvodu nemohol osobne prevziať ani Oscara za svoj svetoznámy film Pianista.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu