Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Polanski by sa mohol dostať von na kauciu

Roman Polanski
Roman Polanski

ZÜRICH - Slávneho režiséra Romana Polanského (76) by mohli prepustiť na kauciu. Musí však splniť podmienku, že neopustí Švajčiarsko. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na švajčiarske ministerstvo spravodlivosti.

Hovorca ministerstva Guido Balmer uviedol, že takéto riešenie nie je podľa švajčiarskeho zákona úplne vylúčené a že Polanski môže podať písomnú žiadosť o prepustenie proti zloženiu kaucie.

Francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Kouchner v rozhovore pre rozhlas Francie-Inter vyjadril nádej, že filmára, ktorý má francúzske občianstvo, prepustia. Vzhľadom na švajčiarske zákony sa ale zdá byť takýto scenár nepravdepodobný. Polanski by sa musel vzdať akýchkoľvek námietok proti svojmu vydaniu do Spojených štátov.

Polanského zatkli v sobotu, keď prišiel do Zürichu, aby tu na filmovom festivale prijal ocenenie za svoje celoživotné dielo. K zatknutiu došlo na základe amerického zatykača z roku 1978. Zatknutie súvisí s údajným znásilnením maloletej v roku 1977. Polanski pred viac ako 30 rokmi priznal, že mal pohlavný styk s trinásťročným dievčaťom. Sex s neplnoletou sa podľa amerických zákonov považuje za znásilnenie. Súd v Los Angeles ho v roku 1977 uznal vinným, vo väzení režisér strávil mesiac a pol. O rok neskôr, keď dal sudca najavo, že ho pošle za mreže znova, odcestoval Polanski do Európy. Od toho času v USA z obavy zo zatknutia nikdy nebol.

Polanski sa v 60. a 70. rokoch v USA preslávil filmami ako Rosemary má dieťatko alebo Čínska štvrť. V roku 2003 dostal Oscara za vojnovú drámu Pianista. O jeho prípade vznikol vlani dokument s názvom Roman Polanski: Wanted and Desired (Roman Polanski: Hľadaný a žiadaný), ktorý upozornil na nezrovnalosti v jeho kauze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu