Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Francúzi aj Poliaci chcú požiadať o milosť pre Polanského

Roman Polanski
Roman Polanski

VARŠAVA - O prepustenie zadržaného režiséra Romana Polanského, ktorého zatkli v nedeľu vo Švajčiarsku, sa budú spoločnými silami pokúšať Poľsko a Francúzsko, informovala o tom v nedeľu poľská tlačová agentúra PAP.

Podľa jej informácií požiadajú obaja ministri zahraničných vecí - Radoslaw Sikorski a Bernard Kouchner - Spojené štáty, aby zariadili filmárovo prepustenie. S touto žiadosťou sa plánujú obrátiť na svoju americkú rezortnú kolegyňu Hillary Clintonovú. Tej chcú zároveň navrhnúť možnosť obrátiť sa so žiadosťou o Polanského omilostenie na prezidenta Baracka Obamu, uviedol Sikorski.

Švajčiarske úrady, ktoré zadržali režiséra v Zürichu na základe 31 rokov starého amerického zatykača, uviedli, že z ich strany išlo iba o plnenie si svojich povinností a nič iné teda nemohli urobiť. Vláda zároveň poprela nátlak zo strany Spojených štátov. Washington sa medzitým odmietol vyjadriť, kedy požiadajú Bern o vydanie 76-ročného Polanského do USA.

Svetoznámy režisér poľského pôvodu mal mať v roku 1977 pohlavný styk s v tom čase ešte neplnoletou 13-ročnou Francúzkou. Polanski sa neskôr ku skutku priznal a s americkým súdom následne uzavrel dohodu o vine a treste. Sudca ho ešte pred rozhodnutím o dĺžke trestu poslal na 90-dňové pozorovanie na psychiatriu, odkiaľ však po 45 dňoch utiekol. Následne sa usadil vo Francúzsku, kde bol mimo dosahu americkej jurisdikcie. V USA mu však naďalej hrozí 50 rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu