Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Reportéra, ktorý hodil topánky do Busha, prepustia

Desiatky ľudí protestovali za prepustenie irackého reportéra
Desiatky ľudí protestovali za prepustenie irackého reportéra (Zdroj: TASR)

BAGDAD - Irackého novinára Muntadara az-Zajdího, ktorý sa preslávil decembrovým útokom na amerického prezidenta Georgea W. Busha, v pondelok po deviatich mesiacoch väzenia prepustia na slobodu. Informovala o tom jeho rodina v Bagdade, ktorá ho plánuje privítať pred bránou väznice a prichystala tiež oslavu v úzkom kruhu.

Pomerne neznámy reportér miestnej televíznej stanice al-Baghdádíja sa stal okamžite pre mnoho ľudí idolom, keď počas tlačovej konferencie v irackej metropole hodil do nepopulárneho Busha svoje topánky a zakričal na neho: "Toto je bozk na rozlúčku, ty pes!" Úder podrážkou patrí v arabskej kultúre medzi najhrubšie urážky. Bushovi sa podarilo pred letiacimi topánkami uhnúť, az-Zajdího však napriek tomu v marci odsúdili na tri roky. S prihliadnutím na čistý register mu trest následne skrátili na jeden rok. Predčasné prepustenie si zabezpečil dobrým správaním.

Rodina 30-ročného novinára tvrdí, že ako celebrita by sa mohol zasadzovať za humanitárne ciele, ako je pomoc irackým sirotám a ženám. Jeho zamestnávateľ však očakáva, že sa vráti k pôvodnému povolaniu televízneho reportéra, hoci to zrejme nebude jednoduché. Az-Zajdího konanie rozhnevalo irackého premiéra Núrího al-Málikího a jeho vláda novinára zrejme zaradí na čiernu listinu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu