Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sociálni demokrati a komunisti súhlasili s rozpustením snemovne

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek

PRAHA - Českí sociálni demokrati a komunisti v pondelok upustili od požiadavky skrátiť volebné obdobie súčasnej Poslaneckej snemovne parlamentu ČR a súhlasili s jej rozpustením.

Dosiahnuť to chcú trvalou ústavnou zmenou. Termín volieb po večernom rokovaní neuviedli, predseda Českej strany sociálno-demokratickej (ČSSD) Jiří Paroubek však varoval, že pri tejto možnosti hrozí rozpočtové provizórium. V utorok o tom informoval český spravodajský portál iDNES.

Večerné rokovanie v snemovni nebolo úplne idylické. Predseda Občianskej demokratickej strany (ODS) Mirek Topolánek totiž už po nedeľnej večernej schôdzi v Senáte povedal, že sa "takmer všetky strany dohodli na dôležitých veciach" a "detail" v podobe termínu volieb politici nechali na expertnej komisii. Počas pondelka sa ale ukázalo, že to tak jednoduché nebude. Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) oživila "variant 2" - teda skrátenie funkčného obdobia snemovne - a socialisti varovali, že ak budú menšie strany "stupňovať požiadavky", z ďalšieho rokovania sa stiahnu. Nakoniec ale ľavicové strany cúvli a súhlasili s "variantom 1", teda s rozpustením snemovne.

"Zajtra... prejdeme ústavnou procedúrou, variantom 1. Prebehne druhé čítanie. Vo štvrtok večer, prípadne v piatok, budeme schopní o tých návrhoch hlasovať a umožníme tým Senátu bezprostredne konať," uviedol Topolánek.

Svoj pôvodný plán opustila ČSSD. "Všetky podmienky najmä (podmienky) malých strán sme akceptovali. Niektoré tie ústupky sú veľmi ťažko prijateľné, avšak v záujme štátu sme ich urobili," povedal šéf socialistov Jiří Paroubek. "Toto riešenie však bude znamenať rozpočtové provizórium," varoval predseda socialistov.

Aj komunisti ustúpili zo zámeru skrátiť funkčné obdobie snemovne, ktoré medzi expertmi presadzoval ich zástupca Stanislav Grospič. "KSČM uznáva, že v tých variantoch je preferencia pre variant 1, aj keď to znamená vypísanie nových volieb a ohrozenia termínu 9. a 10. októbra," povedal predseda Vojtěch Filip.

Expertná skupina, ktorej rokovanie dnes predchádzalo stretnutiu politikov, riešila dva hlavné body. Prvým bolo skrátenie lehoty od vyhlásenia do konania volieb. Zo 60 dní ju odporučila skrátiť na 45 alebo 50. Táto voľba však podľa Topolánka "nie je fatálna prekážkou". Druhým bodom bola formulácia, či prezident Václav Klaus, ak mu to navrhnú tri pätiny poslancov, snemovňu "musí" alebo "môže" rozpustiť. Na večernej schôdzke politikov prevážil prvý názor. "Prezident bude povinný snemovňu rozpustiť," tlmočil ho predseda ODS Mirek Topolánek.

Poslanec českého parlamentu Miloš Melčák koncom augusta napadol na Ústavnom súde postup zákonodarného zboru, ktorý umožnil usporiadanie predčasných volieb v októbri 2009. Mandát riadne zvolených poslancov bol podľa Melčáka ukončený v rozpore s postupom, ktorý pripúšťa ústava (poslanci si skrátili mandát mimoriadnym zákonom).

Ústavný súd zatiaľ o sťažnosti nerozhodol, ale odložil účinnosť prezidentovho rozhodnutia, aby sa voľby konali 9. a 10. októbra, a vzal si čas na prerokovanie sťažnosti. Voľby teda v októbrovom termíne stále prebehnúť môžu. Záleží na čase konečného rozhodnutia ÚS. Ten nestanovil žiadnu lehotu. Ústavný súd si musí poradiť aj so zákonom, ktorým si poslanci skrátili mandát. Ten teraz končí 15. októbra 2009, bez ohľadu na to, či voľby budú, alebo nie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu