Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Útok na slovenského veľvyslanca v Maďarsku?

Slovenský veľvyslanec v Maďarsku Peter Weiss
Slovenský veľvyslanec v Maďarsku Peter Weiss (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Vodič v druhom budapeštianskom obvode sa vo štvrtok pokúsil vytlačiť z cesty vozidlo slovenského veľvyslanca v Maďarsku Petra Weissa, informovala maďarská televízia MTV. Diplomat sa podľa správy stal terčom nadávok dvoch mužov v aute.

Ich auto zastavili a skontrolovali policajti. Oboch občanov Maďarska policajti predviedli, vypočuli a urobili u nich domovú prehliadku. Vyšetrovatelia preverujú aj verziu, či vôbec mohli mať niečo spoločného so stredajším útokom na veľvyslanectvo v Budapešti.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí dnes nechcelo záležitosť komentovať. "Vec vyšetruje maďarská polícia, my sa k tomu nebudeme vyjadrovať," uviedol hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

K incidentu, pri ktorom nikto neutrpel zranenia, sa odmietla vyjadriť aj budapeštianska polícia, uviedla rakúska tlačová agentúra APA. Tá konštatovala, že v prípade potvrdenia incidentu by mohlo ešte narásť napätie medzi Maďarskom a Slovenskom.

V krátkej dobe by išlo už o druhý útok na slovenský diplomatický cieľ. V stredu hodil neznámy páchateľ na dvere slovenskej ambasády v Budapešti zápalné fľaše. Tie sa našťastie nezapálili. V súvislosti s útokom vypočuli dvoch mužov z Budapešti. Ambasáda poskytla polícii videozáznam incidentu, na ktorom je vraj zachytený jeden z páchateľov.

Vzťahy medzi krajinami sa zhoršili po zákaze vstupu maďarského prezidenta Sólyoma na Slovensko minulý týždeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu