Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Polícia má video z útoku na ambasádu

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Maďarská polícia má v rukách záznam z bezpečnostnej kamery, podľa ktorého sa útoku zápalnými fľašami na slovenské veľvyslanectvo v Budapešti dopustil jediný človek.

Polícia momentálne videozáznam analyzuje a snaží sa páchateľa identifikovať. V stredu to novinárom povedal zástupca budapeštianskeho policajného šéfa Zsolt Bodnár. Polícia je podľa neho v úzkom kontakte so slovenským veľvyslanectvom a "vyvíja všetko úsilie, aby zaistila jeho bezpečnosť". Bodnár však vyjadril presvedčenie, že išlo o ojedinelý incident.

Slovenské veľvyslanectvo v Budapešti sa v noci na stredu stalo terčom útoku. Páchateľ hodil na budovu ambasády zápalné fľaše, tie sa však nevznietili a preto neprišlo k žiadnym materiálnym škodám.

Maďarské úrady navrhli slovenskému veľvyslanectvu špeciálnu ochranu ešte v pondelok potom, čo maďarského prezidenta Lázslóa Sóloyma nevpustili na slovenské územie. Ambasáda SR to síce odmietla, no maďarská polícia posilnila v utorok hliadky v okolí budovy veľvyslanectva pred futbalovým zápasom na neďalekom štadióne Puskás. Po zápase totiž prechádzali davy fanúšikov okolo veľvyslanectva. Polícia budovu strážila do 23:40. Páchateľ podľa Bodnára zaútočil po ich odchode.

Útok odsúdilo celé maďarské politické vedenie vrátane prezidenta Sóloyma, premiéra Gordona Bajnaiho a predsedníčky parlamentu Katalin Sziliovej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu