Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedecký satelit zhorel v atmosfére

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: SITA)

SOUL - Vedecký satelit vyslaný do vesmíru na prvej juhokórejskej rakete pravdepodobne zhorel v atmosfére po tom, čo sa nedostal na obežnú dráhu Zeme.

Ako uviedlo ministerstvo pre vedu a technológiu, jeden z dvoch aerodynamických krytov na rakete neodletel po začatí príprav pre vypustenie satelitu. S nadbytočnou hmotnosťou rýchlosť rakety klesla z optimálnych osem kilometrov za sekundu na 6,2 kilometra za sekundu. Zvýšená váha tiež spôsobila, že raketa smerovala nahor a satelit bol vypustený vo výške 387 kilometrov namiesto 302 kilometrov.

Južná Kórea investovala do satelitu a 33-metrovej rakety viac ako 500 miliárd wonov (v prepočte takmer 280 miliónov eur). Prvú plošinu rakety Kórea postavila v spolupráci s ruským vesmírnym centrom. Druhú plošinu, vrátane poruchového krytu, skonštruovali juhokórejskí technici, ktorí vytvorili aj 100-kilogramový satelit.

"Môžeme povedať, že to bolo spolovice úspešné napriek tomu, že satelit nevstúpil na obežnú dráhu," povedal prezident Li Mjung-pak v utorok na stretnutí s vládou. "Musíme si uvedomiť náš sen stať sa vedúcou krajinou vo vesmírnych technológiách, aj keď si to vyžaduje ôsmy pokus po siedmich zlyhaniach a deviaty pokus po ôsmich zlyhaniach," uviedol

Južná Kórea vyslala od roku 1992 do vesmíru 11 satelitov, všetky však na raketách cudzej výroby vyslaných zo zahraničia. Toto bola prvá juhokórejská raketa so štartom na vlastnom území. Krajina sa chce stať regionálnou "vesmírnou silou" spolu s Čínou, Japonskom a Indiou. V apríli ju predbehla Severná Kórea, ktorá údajne vyslala do kozmu raketu so satelitom. Spojené štáty americké, Japonsko a iné krajiny však označili tento čin za test technológie balistických striel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu