Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zomrel 17-ročný rómsky následník trónu

Rómska komunita v areáli vinohradskej nemocnice
Rómska komunita v areáli vinohradskej nemocnice

PRAHA - Rumunský mladík, ktorý sa minulý týždeň topil v českej Starej Boleslavi, v pondelok zomrel.

Pre spravodajský server iDNES.cz to potvrdila hovorkyňa vinohradskej nemocnice v Prahe Jana Jelínková. Sedemnásťročný Ion Miclescu trpel vážnymi zdravotnými problémami a nakoniec mu zlyhala dýchacia a nervová sústava. Desiatky rómskych príbuzných, ktorí prišli svojho príbuzného do Prahy podporiť sa zhromažďujú pred nemocnicou. Podľa polície je situácia zatiaľ pokojná.

"Momentálne máme priamo pri nemocnici dve hliadky a situáciu monitorujeme. V prípade problémov, prijmeme v súčinnosti so štátnou políciou adekvátne riešenie," uviedol pre iDNES.cz hovorca pražských strážnikov Jan Čihák.

Mladík ležal v nemocnici na Vinohradoch takmer dva týždne a cez víkend sa jeho stav dramaticky zhoršil. Išlo o syna rómskeho baróna z rumunskej Vilcey Robinsona Dimofteho. "Naša tradícia nám velí, že kým nevyzdravie, musíme byť blízko pri ňom," vysvetlil médiám otec chlapca. Až v stredu české médiá zistili, že chlapec nie je rómskym princom, teda synom rómskeho kráľa z Vilcey. Sedemnásťročný Ion Miclescu je len synom nižšie postaveného baróna, môže sa však o kráľovský post v dospelosti uchádzať.

Rómovia začali do Prahy prichádzať už krátko po jeho hospitalizácii nielen z Rumunska, ale aj z iných kútov Európy. Najskôr sa usadili priamo pred nemocnicou, odkiaľ ich "premiestnili" do kempu Pražačka na Žižkove, kde im pražská radnica na niekoľko dní predplatila nocľahy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu