Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Medvedev a Obama sľubujú obmedzenie jadrových arzenálov

Dmitry Medvedev, Barack Obama
Dmitry Medvedev, Barack Obama (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Prezidenti Ruska a Spojených štátov amerických v pondelok v Moskve uzavreli predbežnú dohodu o výraznom znížení počtu jadrových hlavíc v arzenáloch oboch veľmocí, ktoré je predmetom vyjednávaní týkajúcich sa decembrového vypršania Zmluvy o obmedzení strategických zbraní (START) z roku 1991.

Dmitrij Medvedev a Barack Obama po asi trojhodinovom rokovaní v Kremli podpísali dokument označovaný ako "Vzájomné porozumenie", ktorý má slúžiť ako osnova pre vyjednávačov. Počet rozmiestnených strategických hlavíc by sa mal podľa neho pohybovať v rozpätí 1500 až 1675, čo je doteraz najnižšia úroveň stanovená rusko-americkými dohodami.

Súčasný počet funkčných bojových hlavíc je obmedzený na 2200. Prezidenti počas svojho prvého stretnutia vyzdvihli nový prístup k otázke kontroly zbrojenia. Vyjednávači tiež podľa nich vypracujú prísnejšie limity pre bombardéry a strely odpaľované z pozemných základní a ponoriek, ktoré môžu niesť jadrové hlavice.

Ich počet by mal byť obmedzený na 500 až 1100, zatiaľ čo v súčasnosti ich môže mať každá krajina 1600. Podľa vyhlásenia Bieleho domu bude nová dohoda obsahovať aj "účinné verifikačné opatrenia". "Nová dohoda zvýši bezpečnosť USA i Ruska a taktiež zabezpečí predvídateľnosť a stabilitu v strategických útočných silách," uvádza sa vo vyhlásení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu