Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Islandský parlament tesne odhlasoval vstup krajiny do EÚ

REYKJAVÍK - Islandský parlament vo štvrtok tesne odhlasoval vstup krajiny do Európskej únie. Tento krok otvoril cestu vláde, aby mohla s 27-členným blokom vyjednávať o začlenení sa do únie.

Za otvorenie rokovaní Reykjavíku s Bruselom o vstupe Islandu do EÚ hlasovalo 33 členov 63-miestneho parlamentu. Proti snahe vládnych Sociálnych demokratov hlasovalo 28 poslancov, dvaja poslanci sa zdržali hlasovania. Parlament rozhodoval o 12.00 miestneho času (14.00 SELČ), informovala predsedníčka islandského parlamentu Asta Ragnheidur Jóhannesdóttirová. Vstup krajiny do Európskej únie musia ešte Islanďania schváliť v referende.

Pôvodne malo hlasovanie prebehnúť už v stredu, viacerí poslanci niekoľkých menších strán však žiadali širšiu diskusiu o vplyve prípadného vstupu krajiny do únie na miestne poľnohospodárstvo. Islandská premiérka Johanna Sigurdardóttirová cez víkend vyhlásila, že ak parlament vstup do únie schváli, Island do konca júla predloží žiadosť o pristúpenie k 27 členom európskeho bloku. Podľa premiérky by sa tak mohlo stať 27. júla na zasadnutí ministrov zahraničia EÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu