Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Smrť žiačky s chrípkou H1N1 vystrašila Britániu!

LONDÝN – Úmrtie školáčky (†6) a lekára (†64), ktorí boli nakazení vírusom A(H1N1), v Británii oživilo obavy z tejto choroby. Ľudia sa začínajú viac báť terajšej epidémie chrípky, pri ktorej zatiaľ drvivá väčšina pacientov nemala väčšie problémy.

V Británii tak na novú chrípku zomrelo už 17 ľudí. Zatiaľ je v krajine laboratórne potvrdených asi 10 tisíc ochorení. Podľa odborníkov je počet chorých oveľa vyšší, lebo sa nerobili testy pri všetkých ochoreniach.

I keď je Británia najpostihnutejším štátom Európy, nový typ chrípky okrem prvých prípadov tam nevyvolal väčšie vzrušenie. Situácia sa ale zmenila po piatkovom úmrtí pacienta v grófstve Essex, ktorý zomrel bez predchádzajúcich problémov.

Včera zverejnili ďalší prípad malej Chloe Buckleyovej zo severozápadného Londýna, ktorá zomrela v štvrtok dva dni potom, čo ochorela. Zdravotnícke úrady tiež oznámili smrť lekára Michaela Daya, ktorý sa v sobotu sťažoval na nachladnutie. Hospitalizovali ho v Lutone severne od Londýna a ten deň aj chorobe podľahol.

Denník The Daily Telegraph dnes píše o „obavách, že prasacia chrípka v Británii eskaluje“ a podobne sa vyjadrujú aj ďalšie noviny. „Chloe bolelo v krku a po 48 hodinách zomrela,“ napísal dnes Daily Mail. Podľa novín nedostala antivirový liek Tamiflu, pretože lekár sa domnieval, že má angínu.

Aj keď britské úrady vzhľadom k rozsahu epidémie prestali zatvárať školy, kde sa vírus vyskytol, vedenie školy Chloe Buckleyovej vo West Draytone sa rozhodlo predčasne ju zavrieť a začať vyučovanie až v septembri.

U Chloe a Michaela zistili vírus A(H1N1), ale až dnešná pitva by mala ukázať, čo bolo presnou príčinou ich úmrtia. Britskí predstavitelia sa snažia predísť panike. Zdôrazňujú, že vírus prasacej chrípky nezmutoval, a že vo drvivej väčšine prípadov má u zdravých ľudí ľahký priebeh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu