Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Na Slovensku je už 30 prípadov novej chrípky!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Počet prípadov nákazy novou chrípkou na Slovensku stúpol na 30. Úrad verejného zdravotníctva dnes potvrdil ďalšie dva prípady. Obaja nakazení sa vrátili zo zahraničia. Dneso tom informovala hovorkyňa úradu Lenka Šramková. Slovensko patrí k štátom s najvyšším počtom infikovaných novou chrípkou v stredoeurópskom regióne.

Nebezpečným vírusom sa podľa hovorkyne nakazil 22-ročný muž z Nitrianskeho kraja, ktorý sa vrátil z pobytu na Novom Zélande. Mladík mal po návrate z tejto ostrovnej krajiny, kde podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) evidujú takmer 1100 prípadov nákazy nebezpečným vírusom, teplotu, nádchu, kašľal a cítil sa malátne.

Novou chrípkou sa infikovala aj 21-ročná dievčina z Trenčianskeho kraja, ktorá do krajiny pricestovala zo Španielska. Španielsko sa po vypuknutí chrípkovej pandémie radilo k najpostihnutejším; vírusom sa doteraz podľa WHO nakazilo takmer osem stovák ľudí, jeden z nich následkom ochorenia podľahol. Prvý prípad nákazy novou chrípkou potvrdili hygienici na Slovensku koncom mája, ani u jedného z chorých sa zatiaľ nevyskytli vážnejšie zdravotné komplikácie.

Vedúci oddelenia epidemiológie regionálneho úradu verejného zdravotníctva Peter Truska už skôr vyhlásil, že prípadov bude aj vzhľadom na cestovanie ľudí počas letných dovoleniek pribúdať. Novým vírusom sa na svete podľa posledných údajov WHO infikovalo vyše 94.000 ľudí v takmer šiestich desiatkach štátov. Následkom ochorenia podľahli vyše štyri stovky ľudí. Prvý prípad novej chrípky zaevidovali v Mexiku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu