Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

ČR: Archívy ŠtB a nacistickej tajnej služby budú na webe

PRAHA - Český Archív bezpečnostných zložiek od pondelka sprístupní desaťtisíce záznamov komunistickej ŠtB a nacistických jednotiek SS. Informuje o tom na svojich stránkach spravodajský portál iDNES.cz.

Začína sa tak pilotná fáza prevodu archívnych údajov na web, kde budú lepšie dostupné než doteraz. Teraz sa nedajú prezerať voľne, ale len na vyžiadanie konkrétneho materiálu. Archív bezpečnostných zložiek (ABS) patrí pod Ústav totalitných režimov. Riaditeľ ústavu Pavel Žáček si myslí, že celý projekt by mohol byť dokončený v budúcom roku.

V tej dobe budú na webe viac než štyri milióny archívnych údajov. Ústav ich už digitalizoval, momentálne ich jeho pracovníci ešte kontrolujú. Zamestnanci ABS postupujú podľa Žáčka pri prevode dokumentov do elektronickej podoby predovšetkým na základe záujmu verejnosti o jednotlivé spisy. Archív tvrdí, že projekt je ojedinelý v celej strednej Európe.

Zmena oproti súčasného stavu spočíva v tom, že ABS nebude poskytovať len to, čo si vyžiadajú - záujemcovia budú mať po novom prístup ku všetkému, čo je v digitalizovanom archíve uložené. Dostanú sa tak k naskenovaným stránkam, medzi ktorými sú vyšetrovacie protokoly.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu