Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Deväť bývalých príslušníkov SS dostalo doživotie

(Zdroj: Jupiterimages)

RÍM - Vojenský súd v Ríme odsúdil deviatich bývalých príslušníkov nemeckých jednotiek SS v neprítomnosti na doživotie, informovala o tom v sobotu talianska spravodajská agentúra ANSA.

Nemcov vo veku 84 až 90 rokov uznal súd vinnými z účasti na masakre približne 350 talianskych civilistov v okolí toskánskej obce Fivizzano v auguste 1944. Dokopy bolo obvinených 11 príslušníkov SS, jeden však zomrel počas procesu, ďalšieho súd zbavil viny.

Súd tiež skúmal vinu Nemecka a nariadil mu zaplatiť odškodné vo výške 1,25 milióna eur rodinám obetí. Konanie v súvislosti s masakrou, ktorá sa odohrala v dňoch od 19. do 27. augusta 1944, začalo po tom, čo sa v roku 1994 v Taliansku našli dosiaľ neznáme dokumenty nemeckého Wehrmachtu.

V súvislosti so zločinmi nemeckej armády počas II. svetovej vojny odsudzuje talianska justícia Berlín opakovane k plateniu odškodného. Nemecká vláda však takéto požiadavky odmieta a odvoláva sa na odškodné, ktoré už Nemecko údajne poskytlo v rámci medzinárodných dohôd s Talianskom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu