Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Naklonovali psa, hrdinu z pátracej akcie vo WTC

Útok na WTC z 11. septembra 2001
Útok na WTC z 11. septembra 2001

BRATISLAVA - Päť klonov záchranárskeho psa, ktorý našiel posledného živého človeka v troskách mrakodrapov Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku po útokoch 11. septembra 2001, oficiálne odovzdali majiteľovi ich predka.

James Symington vyhral minulý rok súťaž spoločnosti BioArts International o klon svojho štvornohého miláčika, nemeckého vlčiaka Trakra. Bývalý kanadský policajný dôstojník dúfa, že šteniatka Trustt, Valor, Prodigy, Solace a Deja Vu budú kráčať v šľapajach svojho zosnulého predka.

"Ak majú tie isté vlastnosti ako mal Trakr, potom dúfam, že z nich vyrastú jedni zo svetovo najlepších hľadacích a záchranárskych psov," povedal. Ako dodal, najviac sa na svojho predka podobá Trustt, ktorý je jeho dokonalou replikou. "Je presnou kópiou Trakra, keď som ho po prvý raz stretol v roku 1995. Má presne to isté zafarbenie, pohyby, všetko. Veľmi ostražitý, inteligentný a intuitívny," vysvetlil. "Teším sa na deň, keď tieto šteniatka budú môcť kráčať v Trakrových šľapajach a hrať dôležitú rolu v iných záchranných akciách, ako to robil Trakr," vyhlásil hrdý majiteľ pätice klonovaných šteniatok.

Spoločnosť BioArts International vyklonovala šteniatka v spolupráci s juhokórejskou SooAm Biotech Research pod vedením Hwanga Wooa-Suka. Trakra si vybrali práve pre jeho pomoc pri hľadaní ľudí v troskách Svetového obchodného centra. "Do našej súťaže sme dostali veľa dojímavých prihlášok, opisujúcich niekoľko naozaj úžasných psov," povedal šéf BioArts International Lou Hawthorne. "Ale Trakrov príbeh nás naozaj dostal," dodal.

Hawthorne si myslí, že klonovanie psov by malo byť dostupné len istej skupine chovateľov a chovateliek. Vyklonovanie jedného zvieraťa stojí priemerne 144-tisíc dolárov (zhruba 104-tisíc eur). "Myslím si, že v 99 percentách prípadov by si ľudia mali zobrať zviera z útulkov," vyjadril sa. Dodal, že v jednom percente prípadov by ľudia mali mať možnosť vybrať si buď šľachtenie, alebo klonovanie.

Súhlasí s ním aj James Symington. "Rešpektujem, že klonovanie nie je pre každého. Ale existuje niekoľko psov, ktoré sa narodili s výnimočnými schopnosťami a Trakr bol jedným z týchto psov," vyhlásil.

James Symington a Trakr dorazili k troskám mrakodrapov, v oblasti dnes známej ako Ground Zero, medzi prvými záchranárskymi skupinami. Po 48-hodinovom hľadaní bez prestávky našiel Trakr posledného človeka, ktorý prežil útoky na 'dvojičky'.

"Trakr bol výnimočným hľadacím a záchranárskym psom. Jeho práca na Ground Zero bola vyvrcholením jeho kariéry," tvrdí Symington. Vlčiak utrpel počas hľadania popáleniny, neskôr skolaboval následkom vyčerpania a vdýchnutia chemických látok a dymu. Pravdepodobne v dôsledku toho nevedel posledné dva roky hýbať zadnými nohami. V apríli tohto roku uhynul na starobu vo veku 16 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu