Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Anan: Obnova bude trvať roky!

OSN odhaduje počet obetí na viac ako 150 000. (Na snímke generálny tajomník OSN Kofi Anan).
OSN odhaduje počet obetí na viac ako 150 000. (Na snímke generálny tajomník OSN Kofi Anan).

BANDA ACEH - Od ničivého zemetrasenia v juhovýchodnej Ázii uplynul včera týždeň. Do oblasti už prúdi pomoc z celého sveta. Vlády i občania poslali pomoc v hodnote 60 miliárd korún.

Obnova si vyžiada miliardy dolárov a potrvá päť až desať rokov," tvrdí generálny tajomník OSN Kofi Anan. Oficiálna bilancia počtu obetí je takmer 130 000 mŕtvych, konečný počet zrejme prekročí 150 000. Nezvestné zostávajú stále desaťtisíce ľudí, medzi nimi i 7500 turistov.

 Napríklad Švédsko ešte stále nemá informácie o 3 500 svojich občanoch. Oficiálne potvrdenú obeť zemetrasenia má už Česko. V Thajsku zomrela mladá Češka. České úrady majú obavy o životy ďalších šiestich českých občanov v Thajsku a na Srí Lanke.

Príbuzní stále dúfajú, že nájdu svojich blízkych, ale vyhliadky sú čoraz menšie. V Indonézii už uvažujú o zastavení pátracích a záchranných operácií, hoci včera v provincii Atjeh našli rybára uväzneného pod člnom. O zázraku hovoria aj na Srí Lanke, kde v márnici našli po troch dňoch živé 4-ročné dievčatko.

V táboroch evakuovaných osôb prepukli prvé choroby. Na Srí Lanke a Sumatre sa dokonca hovorí o cholere. Postihnuté krajiny navyše stále žijú v strachu. Nikobarské ostrovy včera ráno zasiahli nové otrasy so silou 5,9 stupňa Richterovej stupnice. V sobotu bolo zemetrasenie so silou 7 stupňov zaznamenané v severnej časti Suma-try.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu