Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Obama paralyzoval Káhiru!

Egyptský prezident Hosni Mubarak a americký prezident Barack Obama
Egyptský prezident Hosni Mubarak a americký prezident Barack Obama (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Väčšina Káhirčanov sa dnes kvôli mimoriadne prísnym bezpečnostným opatreniam zavedeným pri sedemhodinovej návšteve Baracka Obamu nedostala do práce, takže radšej zostala doma, napísala agentúra AFP. Americký prezident prišiel do Káhiry predniesť dôležitý prejav, ktorým chce napraviť vzťahy USA k moslimskému svetu poznačené krokmi minulej americkej vlády.

Inokedy nepriestrelná prevádzka na káhirských uliciach dnes ustala, niektoré štvrte pre dopravu uzatvorili úplne, iné boli nezvyčajne vyšperkované. Opozičný denník Dustúr napísal, že do Egypta prišiel Obama, ale Egypt bol evakuovaný. Ďalší denník na titulnej strane lakonicky oznámil: Káhira je uzavretá.

Obama prehovorí na sekulárnej káhirskej univerzite, ktorá zaplatila za prípravu celého areálu 2,4 milióna dolárov. Jedným zo sponzorov príprav Obamovej návštevy je ale našťastie bohatá islámska univerzita Al-Azhar, na ktorej sa vyučuje korán už skoro tisíc rokov a o ktorej sa pôvodne uvažovalo ako o možnom miestu Obamovho prejavu.

"Dnes nemá cenu pracovať. Mesto bude kvôli Obamovi zatvorené, takže radšej zostanem doma. Budem sa na prejav pozerať v televízii," povedal taxikár Muhammad. Mnohých z jeho kolegov kontrolovali v stredu policajti. "Zajtra nechoď do práce, doporučili nám," povedal iný vodič, ktorý býva v blízkosti káhirskej univerzity.

Nájomníci susedného domu museli podpísať vyhlásenie, že dnes nebudú otvárať okná svojich bytov. Avšak úplne nečakané bolo pre mnohých konštatovanie, že okrem toho všetkého sa dnes ani nenaraňajkujú. Keď sa ráno totiž vydali obyvatelia univerzitnej štvrte do miestnej samoobsluhy, zistili, že pekár ešte neprišiel a hneď tak skoro nepríde. "Chlieb si tu nekúpite, kým ten človek neodíde," povedal rozladeným zákazníkom obchodník, poukazujúc na hlavu Spojených štátov amerických.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu